Organizátor trhů, společnost Taiko, připravil spoustu novinek. „Koncept trhů stále rozvíjíme a posouváme dál. Letos se návštěvníci mohou mimo jiné těšit na jednou tak velký vyhlídkový most s terasou., který jsme vyrobili zcela nový, nebo na originální dekorace připravené výhradně pro strom a Staroměstské náměstí,“ uvedl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko.

Na Staroměstském náměsti začali 28. listopadu zdobit vánoční strom.
Na Staroměstském náměstí už stojí vánoční strom. Smrk do Prahy putoval z Roztok

Nový vyhlídkový most 

„Pokud se jedná o bezpečnostní situaci v průběhu vánočních trhů, budou realizovaná veškerá opatření jako v minulých letech. Nemáme informace, na základě, kterých by bylo nutné přijímat zvláštní bezpečnostní opatření. V žádném případě však situaci nepodceňujeme,“  řekl k bezpečnostním opatřením radní  Karel Grabein Procházka.

Letošní vánoční trhy budou patřit k těm nejkratším v historii. Nejviditelnější novinkou bude vyhlídkový most, který bude mít novou podobu s vyhlídkovou plochou, která dosahuje šestatřicet metrů čtverečních. V prostoru pod mostem se otevřou nová prodejní místa.  „Prodejní domky jsou postavené po obvodu plochy tržiště. Diagonální uspořádání uprostřed prostoru pak respektuje hlavní pěší trasy napříč náměstím. Především pak průchod mezi ulicemi Železná a Dlouhá,“ řekl Libor Přeček z architektonické a projekční kancelář Přeček Architekti. Bude také otevřena nová odpočinková zóna. Bude stát proti budově Ministerstva pro místní rozvoj.

Vánoční trhy začínají už i na Jiřáku
Vánoční akce v Praze 3 začínají: Večer rozsvítí stromeček na Jiřáku

Přes metr vysoká kometa 

Strom na Staroměstském náměstí zůstane pohádkově vánoční s obřími slaměnými ozdobami (30-50 cm), šesti sty malými blyštivými hvězdičkami doplněnými o vánoční ozdoby inspirované historickými vitrážemi s typickými vánočními výjevy. Na špičce ho bude zdobit 1, 5 metrů vysoká kometa. Poprvé se slavnostně rozsvítí 2. prosince v 16. 30 hodin. Pravidelně se pak bude rozsvěcet každou půlhodinu (16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30, 21.30 hodin).

Při světelné animaci se vystřídají dva hudební motivy – Vltava od Bedřicha Smetany z cyklu Má Vlast a titulní skladba z Krkonošských pohádek od Vadima Petrova. „Krkonoše patří k mému dětství a vztah k této části naší země a tamní vyprávění o spravedlivém Krakonošovi mě celoživotně naplnil láskou. Všechnu tuto lásku jsem mohl vtělit do hudby v Krkonošských pohádkách. Jsem šťastný, že už pohádka i hudba rozdávají radost pětačtyřicet let,“ řekl skladatel.

Vánoční trhy na Náměstí Míru.
Na náměstí Míru startují vánoční trhy. První v Praze

Historické siluety 

Návštěvníci se v prostoru tržiště setkají s historickými výjevy. Půjde o dvacet dekorovaných štítů domků, které představí velké pražské historické osobnosti a události. „Štíty budou doplněné informačním popisem dané osobnosti, události a letopočtem. Celý výjev bude zakomponovaný do
3D okna podle architektonického období,“ uvedla Michaela Valentová, grafička SOS Dekorace. Vyhlídkovému domu budou letos dominovat historické siluety gotických portálů chrámu sv. Víta. Novinkou trhů na Václavském náměstí bude světelná a hudební show, kterou nabídne i strom na Václavském náměstí. Na Náměstí Republiky zkrášlí strom komety a vločky. Nově zde mohou návštěvníci ochutnat plněné perníčky.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí. Ilustrační foto.
Hodnota vánočního stromu pro Prahu? Deset tisíc