Až o deset procent dráž oproti loňsku vyjde letos Pražany koupě vánočního stromku. V ulicích metropole už se začali objevovat první prodejci, za své zboží ale chtějí mnohdy horentní sumy. Například jeden a půl metrová jedle vyjde na šest set korun, od pěstitelů si jej prodejce přiveze ani ne za polovinu.

VPraze o polovinu dráž

„Ceny na pražském trhu jsou velmi nadsazené. Řada z prodejců mívá menší obraty, ale kdyby zlevnili, stromek si koupí daleko větší množství lidí,“ domnívá se jeden z pěstitelů stromků, který má plantáž sto padesát kilometrů od hlavního města.

Rodiny z hlavního města kupující si například deset borovic pro celé příbuzenstvo prý u něj nejsou výjimkou. „Když za jednu borovici zaplatí kolem sto padesáti korun, cesta se jim vyplatí,“prozradil Deníku.

Podle předsedy Sdružení pěstitelů vánočních stromků Karla Michalika mají pěstitelé stromků jen omezenou možnost ovlivnit finální cenu. „Hlavní slovo mají stánkaři. Zatímco loni stála dvoumetrová borovice v Praze 400 korun, v malých vesničkách, kde chodí lidé pro stromek do hájenky, zaplatili polovinu,“ popsal Michalik.

Z květináče na zahradu

Nejraději si lidé na Štědrý večer rozsvěcují doma právě borovičky nebo smrčky. Stále oblíbenější jsou ale stromky v květináčích. Řada zájemců má za to, že po Vánocích jednoduše stromek vezme a zasadí do země nebo do lesa. „Takové domněnky, že si člověk na jaře strom vysadí na zahradě a on mu pak poroste, jsou však mylné. Obzvlášť pokud někdo jehličnan uchovává v přetopených bytech, stromek se totiž logicky neuchytí, potřeboval by zvláštní péči,“ popsal Michalik.

Symboly Vánoc už si mohou lidé koupit od minulého pátku například u nákupního domu Bauhaus v Dolních Chabrech, v sobotu je začne prodávat i Tesco. „Smrk ztepilý mohou lidé pořídit od 290 korun, smrk pichlavý od 299 korun, borovici lesní nejméně za 290 korun, borovici černou od 299 korun a za jedli kavkazskou zaplatí od 499 korun,“ vyjmenovala za Tesco Miluše Krupková.

Prodejci se zatím shodují v tom, že zájem o stromky teprve začíná, největší nápor očekávají v druhé polovině prosince.

Stromky chrání lesníci i policisté na silnici

Lesníci v pražských lesích se už ale teď mají na pozoru. „Pokusy o krádeže stromků jsou každoročně. K velkým škodám sice nedochází, ale je běžné, že najdeme v lese do půli kmeny uříznuté dřeviny, jejichž špičky si lidé dávají o Vánocích do obýváku,“ sdělil za Lesy hlavního města Prahy vedoucí Jan Karban. Podle něj lesníci každoročně zvyšují v lesích dohled a navíc stromky natírají barvou, která po donesení do tepla vyvolává nepříjemný zápach.

Krást stromky v lese se ale Pražanům nevyplatí ještě z jednoho důvodu. V rámci silničních kontrol se totiž na poctivost lidí zaměřila policie. „Pokud auto zastavíme v rámci kontroly a řidič veze stromeček, chceme vidět paragon o koupi,“ uzavřela policejní mluvčí Iva Knolová.

Kolik stojí stromek v metropoli

Smrk ztepilý: 190 – 240 korun
Borovice lesní: 220 – 270 korun
Borovice černá: 270 – 310 korun
Smrk stříbrný: 230 -260 korun
Jedle zakavkazská: 350- 390 korun

(ceny jsou za metr)