Náročná akce, na jejímž konci bude v úterý v noci strom ukotvený na Staroměstkém náměstí, začala včera v brzkých ranních hodinách. Než přišel na řadu mistr dřevorubec, specializovaná firma musela pomocí lan připevnit smrk k rameni jeřábu.

„Samotné podříznutí je za pět minut hotové. Následuje odřezávání spodních pater a především úprava kmene na požadovaný průměr, aby přesně zapadl do otvoru na Staroměstském náměstí. To zabere i pár hodin," řekl Jiří Vorlíček, dvojnásobný mistr České republiky v práci s motorovou pilou, který strom pro Prahu kácel po čtvrté.

Velmi důležitá je podle něj domluva s obsluhou jeřábu. „Strom je na něm zavěšený a musíme koordinovat jeho naklonění při odřezávání. Proto je důležité, aby zůstal viset a nepoškodil se," dodal Vorlíček.

Šest tisíc osm set letokruhů

„Šest tisíc osm set," hlásí obsluha jeřábu váhu českolipského smrku. Spočítání letokruhů, které napovídají o stáří stromu, se ujala starostka Lípy Romana Žatecká a jednatel společnosti Fehrer Pavel Mooz. Šedesát osm. „Možná bude starší, ale to bychom se museli dostat někam pod zem," podotkl dřevorubec.

Strom rostl na místě, kde před lety stával rodinný dům. Na zahradě jej měla rodina Čajanových. Na pozemku v Dubici, kterou nyní vlastní firma Fehrer, vyroste parkoviště. I proto musel smrk pryč. „Kácet stromy nás netěší a mě samotnému každodenní pohled na ten smrk bude chybět, a tak doufám, že u něj lidé najdou vánoční pohodu, klid, štěstí a lásku," doplnil Pavel Mooz.

Firma přihlásila smrk do soutěže o vánoční strom pro Prahu trochu z recese. Zvítězil mezi pětadvaceti konkurenty. „Krásného stromu nám bylo líto, a tak jsme ho nabídli a poté byli příjemně překvapeni, když ho organizátor vybral," řekl Pavel Mooz. Firma počítá s náhradní výsadbou.

Náročná cesta

Dobré zdraví smrku potvrdili dendrologové odborným posudkem. „Strom je také krásně rostlý a především byl za poslední roky na nejlépe dostupném místě, takže se nevyskytly žádné problémy s těžkou technikou ani při manipulaci se stromem," upřesnil Petr Hozák, produkční ředitel společnosti Taiko, která je pořadatelem již dvanáctých trhů na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze.

Strom, který odborníci zkrátili na potřebnou výšku dvaadvacet metrů, se na návěs tahače dostal až po nedělním poledni. Z Lípy vyrazil přes Úštěk a Litoměřice až do logistického parku v Úžicích na Mělnicku.

Až do Prahy smrk veze nový, speciální tahač, který musela přepravní firma zvolit kvůli náročnosti cesty. „Tahač má kratší rozvor, což je vzdálenost mezi přední a zadní nápravou. Bude tak lépe manévrovat ve složitých situacích, které nás na trase čekají," upřesnil Martin Švestka, zástupce přepravní společnosti Pavel Švestka. Souprava váží bez nákladu 32 tun, její celková délka je pětadvacet metrů a výška i šířka čtyři a půl metru.

Směr Praha nabere náklad v pondělí asi hodinu před půlnocí. Postavení a kotvení stromu proběhne v noci na úterý. „Hotovo by mohlo být kolem půl čtvrté ráno. Už se ale stalo, že se celá akce zdržela třeba i kvůli přes zákaz zaparkovaným autům v Pařížské ulici, kdy musíme čekat na odtah," zavzpomínal Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko.

Nazdobený strom se slavnostně rozsvítí v sobotu 28. listopadu, kdy na Staroměstském náměstí odstartují tradiční vánoční trhy. Ty potrvají až do 6. ledna.

Čtěte také: Pražany i návštěvníky metropole čekají tradiční vánoční trhy