„Naše myšlenka je jednoduchá. Byla by velká škoda, aby tak krásné dřevo z vánočního stromu, který měsíc obdivovaly statisíce lidí, skončilo bez užitku. Rozhodli jsme se dát mu novou tvář a vdechnout mu nový život,“ prohlásil Petr Vlk, ředitel firmy Wood & Resin a jeden z tvůrců stolů z masivního smrkového dřeva.

V sobotu 30. listopadu 2019 byl v Praze na Staroměstském náměstí rozsvícen vánoční strom.
OBRAZEM: Pražský vánoční strom už svítí. Zazněla melodie z Krkonošských pohádek

Na výrobě stolů i dalších menších kusů unikátního nábytku s příběhem a ekologickým přesahem se bude tentokrát podílet také renomovaný výtvarník Marek Číhal. Ten bude mít pod taktovkou výtvarný koncept nejen stolů, ale i všeho dalšího, co vznikne ze dřeva dvaadvacet metrů dlouhého vánočního stromu.

Stejně jako letos si i příští rok budou moci zájemci koupit všechny výrobky s předstihem v dražbě. Dostanou je ale až po několika měsících.

V Semilech 24. listopadu 2019 dopoledne pokáceli vánoční strom pro Prahu. Na Staroměstské náměstí dorazí smrk v noci na úterý. Šestapadesátiletý smrk ztepilý vyrostl na soukromém pozemku jen pár kroků od centra města.
V Semilech pokáceli vánoční smrk pro Prahu. Pomůže nemocnému děvčátku

Stoly z původně krkonošského dřeva jsou jedinečné i tím, že zákazníci netuší, jak přesně budou vypadat. „Dřevo v okamžiku jejich prodeje totiž ještě není nařezané ani usušené a i pro nás je rozříznutí kmene stromu velkým překvapením. Dřevo z loňského vánočního stromu bylo nádherné a silné a jeho vysušení trvalo téměř rok. Pokud vše půjde dobře, tak do letošních Vánoc budou první stoly z loňského stromu u nových majitelů,“ vysvětlil Petr Vlk.

Z jednoho smrku 35 mladých stromů

Příběh nejznámějšího vánočního stromu v Česku zaujal i umělce Marka Číhala. „Moc se mi líbí, jak pokračuje jejich život v nových vzrostlých stromech, které budou povzbuzením a osvěžením všem lidem,“ uvedl Číhal. Brněnská firma se totiž rozhodla polovinu částky za prodané stoly, tedy 64 600 korun, věnovat na výsadbu nových stromů.

„Již jsme vysadili pět vzrostlých lip a javorů v areálu nemocnice v Městci Králové nebo čtyřmetrovou jedli v Řeporyjích. Na jaře roku 2020 nás čeká vysazení dalších 25 stromů,“ dodal Petr Vlk s tím, bližší informace mohou lidé sledovat na webu www.stromrepubliky.cz.

Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí 2. prosince.
Poslední cesta vánočního smrku. Větve pro zvířata v zoo, ze dřeva budou stoly