Dnešní odpoledne navštíví centrum metropole bájní Tři králové. V půl čtvrté vyrazí na svých velbloudech z Josefské ulice na průvod Prahou. Cílem jejich pouti je živý betlém na Staroměstském náměstí. Společnost jim budou dělat bubeníci a trubači a večer vyústí Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby.

Akce je součástí tradiční Tříkrálové charitativní sbírky, která probíhá po celé republice až do 15. ledna. Už v předvánočním čase se ale v Praze uskutečnila řada charitativních akcí na pomoc dětem z dětských domovů, sociálně slabým či lidem bez domova. Zájem Pražanů o tyto sbírky stoupá. Pomáhat chtějí zejména konkrétním lidem.

Dětem z dětských domovů se splní sny 

Dejme dětem dárek k Ježíšku, tak zněl podtitul letošní vánoční sbírky Strom splněných přání, kterou organizuje společnost Dejme dětem šanci. Děti z partnerských domovů si tak napsaly svá přání a zájemci jim je mohli prostřednictvím webové stránky splnit.

„Letos se splnilo 1046 přání dětí za 1 710 290 Kč, což je o 134 tis. víc než v minulém roce," okomentovala zakladatelka organizace Michaela Chovancová. Přibližně třetina z celkového množství dárců pocházela z Prahy.

Přání dětí byla různorodá 

Měli tak možnost zakoupit dárek i pro děti z dětského domova v Dolních Počernicích. „Do projektu se zapojilo také 53 dětí ve věku od 5 do 20 let z Počernic," uvedla Chovancová.

Přání pražských dětí byla různorodá, na seznamu se objevila kamera, žehlička na vlasy, batoh nebo například notebook. Překvapením letošního ročníku bylo množství jízdních kol. „Do Dolních Počernic jich letos putovalo devět!" směje se Chovancová.

Pod stromečkem se objeví dárky 

Páté výročí letos oslavila sbírka Vánoce dál, na které se podílí některé pražské farnosti. Tento rok se do ní zapojilo devět městských částí. „Na každé spolupracující městské části sociální pracovník vytipuje děti, které by pravděpodobně k Vánocům nedostaly žádný dárek, a zjistí jejich přání," vysvětlil zakladatel akce Miloš Uvízl.

Podle seznamu těchto přání následně někteří z farníků dárky daným dětem pořídí. Mezi dárky se objevují zejména hračky. „V letošním roce takto dostalo dárek pod stromeček přibližně 450 dětí," uvedl Uvízl. Například v Praze 6 bylo obdarováno 30 dětí, které si přály fotbalový míč či například společenskou hru. „Naším cílem je to, aby se každému z dětí přání splnilo," dodal Uvízl. Zabalené dárky putovaly do rodin, kde si je děti o Štědrém dni rozbalily.

Hračky udělají radost i dětem z uprchlických rodin 

Velký zájem zaznamenala i sbírka pořádaná Farní charitou Strahov. Akce s názvem Vánoční sbírka hraček pro děti uprchlíků se pořádá už řadu let vždy přímo na Štědrý den. „Pokles zájmu jsme zaznamenali v posledních dvou letech v souvislosti s uprchlickou vlnou, letos se ale účast zvýšila trojnásobně," vysvětlil Jiří Žák, ředitel strahovské farní charity.

Lidé do sbírky nejčastěji přináší plyšové hračky, autíčka, ale i hry či pomůcky pro tvoření. „Byl vidět nárůst hraček nových a pěkně zabalených na úkor starších a použitých," okomentoval Žák. Věci pak byly rozmístěny mezi děti v uprchlických zařízeních v Bělé pod Bezdězem, Brně a Ústí nad Labem.

Studenti pomáhají 

Na lidi bez domova se rozhodli zaměřit studentské organizace. Studentské hnutí za solidaritu a organizace Studenti pomáhají tak na Boží hod vánoční uspořádaly sbírku potravin s názvem Vánoce společně.

Na třech místech centra Prahy tak studenti postavili stánky, kde vybírali jídlo. Každý, komu něco zbylo ze svátečního stolu nebo něco přímo na tuto akci uvařil, mohl tyto potraviny odevzdat, případně i sám zde posedět.

Akce se zůčastnilo asi sto lidí 

„Lidé nosili zejména bramborový salát, řízky a cukroví," připomněl Filip Hausknecht ze spolku Studenti pomáhají. „Jeden z účastníků odevzdal dokonce psí granule," dodal.

Akce se zúčastnilo přibližně 100 lidí. Sbírku tak studenti hodnotí jako velmi úspěšnou a plánují již další ročníky. „Podařilo se nám rozdat prakticky všechno jídlo, které jsme sami připravili nebo které lidi darovali," vysvětlil Hausknecht.

Čtěte také: Tři králové vyrazí do ulic s velbloudy i ve speciální tramvaji