Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), starostka Zličína Marta Koropecká (STAN), její kolegyně z Řep (Praha 17) Jitka Synková a starosta Prahy 13 David Vodrážka i populární starosta městské části Praha-Řeporyje a bývalý bulvární novinář Pavel Novotný (všichni ODS) se spojili, aby bojovali po boku občanů proti smradu z granulí.

V otevřeném dopise primátora Hřiba vyzývají k tomu, aby jednal o řešení problému s vedením Středočeského kraje, obrátil se na ministerstvo životního prostředí a zdravotnictví či na Českou inspekci životního prostředí nebo na pražskou hygienickou stanici a aby jednal o omezení, či dokonce úplnému zastavení výrobní linky společnosti Vafo.

Před sídlem ministerstva životního prostředí v Praze se sešli 19. září 2019 lidé, kterým vadí záměr rozšíření výroby společnosti VAFO (Brit). Výrobce krmiva pro psy podle protestujících ohrožuje zápachem obyvatele v širokém okolí továrny v Chrášťanech.
Protest proti granulím: Pravda a láska zvítězí nad smradem a Chrášťany

„Proběhla už celá řada demonstrací, petic, ovšem bezvýsledně. Na čističku u nás v Bubenči si lidé taky dlouho stěžovali, nový provoz však dokázal zápach úplně eliminovat. Navíc u značně agresivního odpadu z celé Prahy. Takže to jde, ne že ne,“ říká dejvický starosta Kolář.

Na facebookové stránce k tomu dodal, že výsledkem třináctileté snahy občanů o zlepšení situace bylo jen pohrdání, nezájem a bagatelizace problému. „Nechá primátor Hřib dál desetitisíce občanů svého města dýchat příšerný puch, anebo se konečně začne blýskat na lepší časy?“ ptá se Kolář v příspěvku.

Zápach může být pro lidi stresující

Lidé ze spolku Praha pro život zase oslovili primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) s prosbou, aby pověřil magistrátní Institut plánování a rozvoje (IPR Praha) k podání žádosti o předběžné opatření.

Spolek oslovil také Státní zdravotní ústav, který potvrdil, že se v ovzduší nad Zličínem či Stodůlkami „epizodicky vyskytují pachové látky v koncentracích obtěžujících obyvatele“ a že tento zápach může být pro řadu lidí stresující, protože jim zhoršuje kvalitu života a způsobuje jim zdravotní problémy.

Ilustrační foto.
Jako psí granule. Lidé bojují proti zápachu peticí

„Mechanismus vzniku zdravotních obtíží není založen na toxicitě přítomných látek, ale na ovlivnění center v mozku a psychosomatické reakci. Současně ale psychosomatický mechanismus vzniku obtíží nijak nesnižuje závažnost situace,“ cituje ze správy zdravotnického ústavu Praha pro život.

Několik lidí na sociální síti dlouhodobě uvádí, že smrad z psích granulí je často „k zblití“. V září 2017 dokonce obyvatelé dotčených oblastí vytvořili aplikaci, do níž mohou zaznamenávat výskyt zápachu. Ve formuláři lze vybrat intenzitu zápachu - od téměř neznatelného (hodnota 1) až po nesnesitelný (5). Podle aktuální mapy je evidentní, že nepříjemnosti mají lidé tam, kam zrovna fouká vítr.

Vafo plánuje rozšířit výrobu

Zástupci firmy dlouhodobě kritiku odmítají s tím, že plní stanovené limity a Vafo má jako jediná v Evropě dva stupně čištění studenou plazmou, díky nimž odstraní skoro 92 procent pachových stop. „Vše výše uvedené je naše iniciativa a dobrovolná investice v hodnotě 68 milionů korun nad rámec našich zákonných povinností,“ uvedl už dříve Martin Šámal, marketingový ředitel společnosti Vafo.

Firma, která patří úspěšnému podnikateli Pavlu Bouškovi a vyrábí v chrášťanské fabrice krmivo pro domácí mazlíčky značky Brit, navíc plánuje rozšířit výrobu. Krajský úřad už žádosti o spuštění nové linky vyhověl. Praha se už dvakrát odvolala. Čeká se na rozhodnutí. Jak situaci změní aktuální výzva starostů?

ZÁKON JIM NEPOMŮŽE. Lidé v Česku mají kvůli zápachu často smůlu. Legislativní normy, které by řešily situaci, kdy jsou obyvatelé obtěžováni zápachem, u nás neexistují. Ilustrační foto
Nehvizdy bojují se zápachem. Proti výrobně jsou stovky lidí