„Pomník bude umístěn v zahradě Ztracenka, která se nachází na území Pražské památkové rezervace, ležící pod Karlovem mezi ulicemi Albertov a Horská. Pro umístění pomníku je určen kruhový záhon na jižním okraji zahrady," uvedla na svém webu Praha 2, která loni v dubnu podepsala se zmíněným klubem memorandum a vzájemné spolupráci týkající se realizace pomníku.

Ztracenka, jež prošla v roce 2010 rekonstrukcí, by se měla stát dalším místem v Praze, kde bude pomník popravené právničky a političky. Loni 16. listopadu na Pětikostelním náměstí u Poslanecké sněmovny odhalen pomník Miladě Horákové u Sněmovny. Dílo, jež také vzniklo díky veřejné sbírce, má podobu řečnického pultíku v soudní síni, na jehož mikrofonu sedí ptáček.

Už v roce 2009 vznikl k poctě Horákové pomník s bustou v parku nedaleko budovy pankrácké věznice a soudu, na náměstí Hrdinů v Praze 4.

Krátce o Miladě HorákovéPrávničku a političku Miladu Horákovou oběsil komunistický režim za údajnou špionáž a velezradu v roce 1950 na základě rozsudku ve vykonstruovaném procesu. Společně s ní bylo souzeno dalších 12 lidí, kteří údajně tvořili špionské centrum. Horáková se účastnila protinacistického odboje za druhé světové války. Aktivně vystupovala i proti komunistickému režimu.

Čtěte také: U Poslanecké sněmovny stojí nový pomník Milady Horákové