V hnízdě v zázemí Ptačích mokřadů vyrůstá pod bedlivým dozorem rodičů i chovatelů několikadenní mládě hadilova písaře. Mimo volnou přírodu se tento svérázný pták rozmnožuje velmi vzácně, proto je každé mládě velkým úspěchem. V Zoo Praha jde celkem už o třetí přírůstek za posledních 34 let od začátku chovu. V pořadí druhé mládě ovšem po pár měsících života bohužel uhynulo.

Ilustrační snímek
Zraněný mazlíček? V akutním případě pomůže i zvířecí záchranka nebo hasiči

Nejen rozmnožování, ale i odchov mladých je velmi složitý. Hadilov potřebuje klid a jisté zázemí, jakmile dochází například ke stěhování v rámci expozic, nastává problém. „Návštěvníci mohou vidět ve venkovní expozici Ptačích mokřadů pouze samce. Chovný pár s mládětem je umístěn v zázemí, aby jej opravdu nic nerušilo,“ sdělil kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Rodiče se musí otáčet

Mladí hadilovové jsou velmi nenasytní a rodiče, kteří žijí v trvalém svazku se musí otáčet, aby je zvládli uživit. „Zatím nám dělají mládě i rodiče radost. Jde o první zcela přirozeně vylíhnuté mládě. Rodiče jej sami krmí, starají se o něj, nemuseli jsme ani vejce inkubovat v líhni či rozkrmovat mládě. Rodičům podáváme převážně myšátka, která natráví a krmí jimi mládě,“ popsal péči rodičů hadilova kurátor.

Samec kriticky ohrožené gorily nížinné v pralese na pomezí Konga a Gabonu
Kácení lesů i nadměrný rybolov. Volně žijících živočichů ubylo o dvě třetiny

Africký dravec hadilov písař své jméno získal podle dvou charakteristických znaků. Prvním je nejoblíbenější součást jeho jídelníčku. Hady loví překvapivě ne útokem ze vzduchu, ale tak, že se drobnými krůčky potichu přiblíží ke kořisti, vyplaší ji a potom ji opakovaně zasahuje pařáty a zobákem. Pro tuto svou schopnost lovit hady je v Africe občas ochočován a zemědělci cvičen na ochranu hospodářství.

Loví za pochodu

Hadilov je mimořádně zdatný chodec. Denně dokáže ušlápnout svou rozvážnou chůzí 10 – 20 kilometrů. V letu je vidět spíše během námluv nebo při přeletu na nocoviště či k hnízdu v korunách stromů.

Hrací automaty.
Praha reguluje hazard. Zastupitelé řekli „bednám“ ne

Druhé jméno inspirovala prodloužená pera na hlavě, která při načepýření vypadají jako brka za uchem středověkého písaře. „V historických dokumentech se hovoří i o tom, že jméno písař vzniklo podle jeho černých punčoch, které připomínají klotové rukávy, což byla nezbytná součást oblečení právě písařů,“ vysvětlil Antonín Vaidl.