Lavičky jsou dlouhodobě vystaveny přírodním živlům, ale i vandalům, což se projevuje na jejich stavu. Magistrát se tak rozhodl všechny postupně opravit. „Proměnou prošly dřevěné části stávajících laviček se železnou a betonovou konstrukcí,“ popsal Dan Frantík, vedoucí oddělení péče o zeleň magistrátu. Původní dřevěné části, tedy opěradla a sedáky, se vyměnily za dubová prkna, která by měla mít delší životnost. „Jsou také víceméně bezúdržbová,“ dodal Frantík.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem.
Netradiční debata: Deník pozval prezidentské kandidáty do vlaku

Metropole do obnovy přibližně 500 laviček investovala necelý milion korun. Jako první přišly na řadu ty nejvíce poškozené. „Příští rok chceme pokračovat s cílem postupně opravit všechny,“ uzavřel Frantík. Na různých místech se také průběžně objevují zcela nová posezení. Mobiliář se instaluje na významná rekreační místa či frekventované lokality, jako jsou oblasti kolem rybníků či v lesoparcích. Oblíbenými se stávají také akátové altány.

„Naposledy se takový altán instaloval v Běchovicích,“ uvedla mluvčí Lesů hlavního města Petra Fišerová. Na výrobu jednotlivých prvků se využívají výhradně dřeviny vytěžené přímo z pražských lesů. „Nejčastěji se jedná o akát, dub červený, dub zimní či smrk,“ vyjmenovala Fišerová.

Nemocnice Na Homolce v Praze.
Tři nemocnice nakoupily léčiva za 5,5 miliardy korun bez soutěže, zjistil NKÚ

Nové herní věže i vláčky na hřištích

Zejména mladší návštěvníci pražských lesů se pak mohou těšit na nově opravená hřiště. Do dalších období totiž Lesy plánují komplexní obnovu jejich mobiliářů, vyměňovat se budou zej-ména ty prvky, které se instalovaly před rokem 2010. „Letos jsme začali opravovat herní věže se sklu-zavkami,“ popsala Fišerová. Nová herní věž je tak od září umístěná v Krčském lese, další budou následovat.

Aukce. Ilustrační foto.
Aukce českých umělců podpoří Amnesty International

Ještě do konce roku se tento herní prvek objeví na Kamýku. Obnovy se na hřištích dočkají také vláčky. „Během listopadu a prosince je nainstalujeme v Divoké Šárce,“ připomněla mluvčí. Další práce započnou od nového roku, kdy Lesy zrevidují, jak se na vybavení podepsaly zimní měsíce. Na nový vzhled se nejspíš mohou těšit například autíčka či houpačky.