Klokánci krysí jsou potravní specialisté. Až 80 procent jejich jídelníčku tvoří houby, které však mládě zatím neochutnalo. V příštích týdnech se ještě bude živit mateřským mlékem, než postupně přejde na pevnou stravu dospělců.

"Na rozdíl od velkých klokanů, jejichž mláďata nejprve pozorují okolí z bezpečí matčina vaku, jsou klokánci naopak dlouho ve vaku úplně schovaní a pak jednoho dne rovnou začínají s průzkumem okolí," vysvětluje chovatel David Vala s tím, že do vaku se pak i klokánci ještě nějakou dobu pravidelně vrací.

Klokánci krysí žijí na východě Austrálie. Od roku 2014 jsou zařazeni na Červeném seznamu Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) v kategorii téměř ohrožený. Kromě invazních druhů ohrožují klokánky také stále častější požáry.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

"Pokud bude současný trend pokračovat, může v příštích 12 letech klesnout jeho populace na některých místech až o bezmála třetinu. Každý takový chovatelský úspěch nám tak dává potřebnou naději do budoucích let," uvedl mluvčí pražské zoo Filip Mašek. Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka je narození mláděte významné nejenom pro pražskou zoo, ale i v mezinárodním měřítku.