O smrti sestřičky informovala Thomayerova nemocnice v neděli o půl jedenácté večer. „Můžeme potvrdit, že zemřela zdravotní sestra,“ napsal Pražskému deníku tiskový mluvčí krčské nemocnice Petr Sulek v SMS zprávě.

Zdravotnice zemřela doma v rodinném kruhu. „S ohledem na přání rodiny nebudeme sdělovat další informace,“ uvedl Sulek. Rodina si podle něj nepřála zveřejnit ani věk této možné oběti pandemie koronaviru.

Zdeněk Chalupa z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Jih potvrdil Pražskému deníku, že o víkendu zemřela v rodinném domě v Říčanech na Praze-východ žena. „Abych vyvrátil spekulace, mohou uvést, že se nejednalo o násilnou smrt ani o sebevraždu,“ sdělil Pražskému deníku. 

Odběrové místo pro testy na COVID-19. Ilustrační foto
Koronavirus má v ČR šest obětí. Thomayerova nemocnice hlásí 13 nemocných seniorů

Další zdravotní souvislosti policie podle Chalupových slov komentovat nebude – ani jí to nepřísluší. „Myslím, že to ani není potřeba,“ poznamenal policista. Definitivně příčinu úmrtí určí až nařízená pitva. Podle agentury Aktu.cz byla žena narozena v roce 1972.

Sestričku nakazil taxikář

„Pokud by se něco změnilo, tak budeme média informovat, ale pouze po dohodě s rodinou sestřičky,“ dodal pro Pražský deník mluvčí Sulek v pondělí dopoledne. K případu překvapivě dlouho mlčeli vládní představitelé v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) až na základě novinářského dotazu potvrdil, že se zdravotnice nakazila od pražského taxikáře, který byl v Thomayerově nemocnici nejprve hospitalizován kvůli podezření na zápal plic.

Ale zdravotní sestra pravděpodobně umřela takzvaně s koronavirem, podle Seznam Zpráv totiž nebyl virus bezprostředním medicínským důvodem jejího úmrtí. „To, že by zemřela v souvislosti na koronavir, v tuto chvíli vylučujeme,“ řekl pak náměstek Prymula deníku MF DNES.

Právě v Thomayerově nemocnici se nakazilo koronavirem 13 seniorů oddělení následné péče, navíc jeden z pacientů zemřel. Jeho smrt vedení nemocnice oznámilo ve středu 25. března.

„Z preventivních důvodů jsme nechali opět vyšetřit několik pacientů z tohoto oddělení, u kterých byly zjištěny zdravotní potíže. Bohužel následně se pozitivita na koronavirus prokázala u 13 z nich,“ řekl ČTK ve středu ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš.

Nemocnice v pondělí upřesnila počty nakažených na oddělení následné péče. "Celkem se  jedná o 24 pozitivních pacientů a 3 jsou negativní. Dále jsme dostali výsledky testů i u ostatních zdravotníků zmíněného pracoviště a bohužel se nákaza ukázala u dalších tří sester. V rámci uvedené stanice se tedy jedná o 6 pozitivních sester. Všichni pozitivní zaměstnanci jsou v domácí karanténě," stojí v prohlášení nemocnice.

Thomayerova nemocnice.
Trochu "zvláštní případ". Situaci v Thomayerově nemocnici prověří hygiena

V Thomayerově nemocnici byly koronavirem nakažené i dvě sestry na plicním oddělení a podle ČTK pak zřejmě od nich nemoc COVID-19 dostaly tři zdravotní sestry ze zmíněného Oddělení geriatrie a následné péče. Ministr Vojtěch řekl, že situaci v krčské nemocnici prověří pražští hygienici. Vojtěch ještě dříve na tiskové konferenci prohlásil, že nákazu do Thomayerovy nemocnice „zavlekl personál“.

Faktem je, že v Krči byl hospitalizován taxikář s podezřením na zápal plic, u něhož se posléze prokázala infekce způsobená novým typem koronaviru. Čtyřiapadesátiletý muž nyní bojuje o život ve Všeobecné fakultní nemocnici, kde mu podali lék Remdesivir. Každopádně všichni, kteří s nakaženým přišli do kontaktu, skončili v preventivní karanténě. Bohužel taxikář infekcí COVID-19 nakazil i zdravotní sestru z Říčan, která o víkendu zemřela.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Alzheimer Home začal pro své zaměstnance budovat 29. března v Praze karavanové vesničky, aby co nejvíce zamezil šíření koronaviru.
Alzheimer Home stěhuje zaměstnance do karavanů. Budou blíž klientům