„Nebudu tajit, že jsme nespokojeni s tím, že legislativní proces je velmi pomalý. Čekáme na návrh zákona o neziskových nemocnicích, chceme také řešit specializační vzdělávání lékařů," řekl médiím prezident této profesní komory Milan Kubek.

Sobotní diskuse by se měli zúčastnit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s náměstky a ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Delegáti tedy budou mít možnost sdělit jim své případné výhrady osobně.

Komora připravila vlastní návrh zákona o neziskových nemocnicích a dala ho na jaře vládním stranám i opozici. Druhým tíživým problémem je podle Kubka specializační vzdělávání. Mladí lékaři uvádějí „nepřátelský systém vzdělávání" jako druhý důvod po špatných platech, proč hned po absolutoriu odcházejí do ciziny. Návrh připravený ministerstvem ale je podle Kubka pro lékaře v mnoha ohledech nepřijatelný. „Bude patrně za přítomnosti pana ministra a jeho náměstků podroben dost tvrdé kritice," podotkl.

Delegáti by také měli projednat změny stavovských předpisů, například to, že by funkcionáři ČLK, jimž to zatím předpisy znemožňují, mohli být voleni do funkcí i více než dvakrát. Kubek potvrdil, že pokud změna bude schválena, chtěl by na sjezdu příští rok na do čela komory kandidovat.