Akademické centrum Borise Němcova bude fungovat na půdě filozofické fakulty univerzity. Smlouvu o jeho otevření podepsaly 17. ledna děkanka fakulty Mirjam Friedová a dcera zavražděného politika Žanna, která je zakladatelkou Fondu Borise Němcova. Podle univerzity bude centrum sdružovat odborníky, spolupracovat s dalšími výzkumnými a akademickými centry nebo organizovat veřejné přednášky, vědecké semináře a konference.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.
Univerzita Karlova připravuje nový koncept doktorských studií

Němcov patřil k nejhlasitějším kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina. "Jméno Borise Němcova v názvu už něco říká. Hlásíme se tím k té části politické tradice v Rusku, která odkazuje k demokracii, humanismu a ochraně lidských práv.

Ilustrační foto
Univerzita Karlova chystá oslavy svého založení a vzniku ČSR

V současném Rusku to jsou teze kontroverzní, ale neznamená to, že se ztotožňujeme s nějakým konkrétním politickým proudem," řekl serveru HlídacíPes.org jeden ze dvou vedoucích centra Marek Příhoda. Druhým vedoucím bude ruský politolog Alexandr Morozov žijící v Praze.

HIGH-TECH VÝUKOVÝ PAVILON FAKULTY LESNICKÉ A DŘEVAŘSKÉ ČZU bude mít zelenou výukovou střechu.
Peníze pomohou univerzitám. Postaví pivovar či pekárnu

Němcov byl v únoru roku 2015 zastřelen, když přecházel most přes řeku Moskvu. Moskevský soud odsoudil za Němcovovu vraždu Čečence Zaura Dadajeva k 20 rokům za mřížemi a čtyři Dadajevovy komplice k trestům v rozmezí 11 až 19 let. Podle pozdějšího vyjádření právního zástupce Němcovovy dcery se ale nepodařilo najít skutečné organizátory a objednatele vraždy.