Zchátralý protihlukový tubus rozčiluje obyvatele panelových domů kolem Slánské ulice v Řepích už mnoho let. Poslední dva roky, od demontáže skel kvůli jejich havarijnímu stavu, už letitá ocelová konstrukce neplní žádnou funkci s výjimkou nosiče veřejného osvětlení a světelné signalizace.

Výtvarná díla na nádraží Bubny
V budoucím Památníku ticha vznikla galerie výtvarného umění

Jednání mezi městskou částí Praha 17 a magistrátem nedávno konečně dospěla do finále a v polovině příštího roku by se měly podél Slánské začít stavět tři nové stěny v původních parametrech. Potvrdil to tamní místostarosta Martin Marek.

„Zvažovaly se i skromnější varianty, ale nakonec se ukázalo, že sídliště potřebuje plnohodnotnou stěnu. Navrhované řešení přinese zásadní změnu ve výplních, kdy původní odrazové výplně budou nahrazeny materiálem pohlcujícím hluk,“ uvedl Marek. Podle Technické správy komunikací by měla stavba tubusu včetně „tichého“ asfaltu a izolační zeleně vyjít na 100 milionů korun.

Gabriela Blažková (vlevo) z Archeologického ústavu AV ČR převzala v Praze od Alice Valkárové Cenu předsedkyně Grantové agentury ČR
Jak se žilo v renesanci na Pražském hradě, ukázal oceněný výzkum

Staví se na Spořilově i Kačerově

Aktuálně se staví nové protihlukové stěny a valy na Spořilově i v ulici 5. května. Rozsáhlou opravou prochází také zátarasy proti decibelům z dopravy kolem Štěrboholské spojky. Na dopravně přetíženém Spořilově vzniklo v posledních letech hned několik staveb, které mají ulevit lidem od neustávajícího hluku motorů. Stojí tam například dvě moderní mobilní protihlukové stěny.

Další protihluková bariéra se staví na tzv. Spořilovském plácku. Nové konstrukce jsou částečně výsledkem vzdoru spolku SOS Spořilov, který bojuje proti tranzitní dopravě v oblasti. Podle jeho předsedy Pavla Vacha jde o příjemné, ale slabší náplasti na celkové bolístky Spořilova.

Nafukovací atrakce.
KRIMI MIX: Čtyřletá holčička se zranila na skluzavce. Policie hledá svědky

„Nové stěny hodnotíme spíše pozitivně, i když ne vždy to pomůže všem. Dochází často k odrazu hluku na druhou stranu a ne vždy je to řešení ideální. Největším utrpením Spořilova jsou ale imise z těžké nákladní dopravy,“ potvrdil Vach.

Silnice přestane rozdělovat Spořilov

Tuto středu představili magi-strátní a komunální politici projekt tzv. „zeleného zipu pro Spořilov“. Ten má znovu spojit čtvrť rozdělenou rušnou silnicí a zcela ji izolovat od hluku i zplodin ze Spořilovské spojky přesypaným tunelem, vsazeným do stávajícího zářezu silnice. Plán zastřešení Spořilovské počítá i s prodloužením tramvajové trati na Jižní Město.

Slavnostní zahájení prvního ročníku tenisového Laver Cupu, které se konalo 20. září na Staroměstském náměstí v Praze.
Praha vítala tenisové hvězdy, nejvíce ovací patřilo Nadalovi

Na střeše tunelu a kolem ní by měly být zelené plochy. „Zastřešení Spořilovské spojky považuji za mimořádně důležitý krok ke zvýšení kvality života zdejších obyvatel,“ zhodnotil tento krok náměstek primátorky pro oblast dopravy Petr Dolínek.

InfografikaZdroj: Deník

Praha, Divadlo na Fidlovačce, Křesomyslova 625/4, 5.6.2017
Fidlovačka startuje sezonu „duchařinou“