Na světě je tak první stoprocentně pražské slůně, uvedla zahrada později v tiskové zprávě. Návštěvníci ho budou moci poprvé spatřit pravděpodobně již ve čtvrtek 7. dubna.

„Na svět přišlo dnes krátce po třetí ráno, je to sameček a váží 104 kilogramů. Ještě není vyhráno a nechci to zakřiknout, ale jsou to pro mne asi vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil," napsal Bobek. Později dodal, že všechno se zdá být na dobré cestě. Slůně se podle něj poprvé napilo v sedm hodin a vykračuje si po pavilonu. K vidění bude od čtvrtka dopoledne, uvedl Bobek.

Matkou slůněte je Janita, kterou chovatelé do pražské zoologické zahrady přivezli v roce 2012 ze Srí Lanky. Otcem je Mekong, který slůně zplodil ještě před svým odchodem do holandského Emmenu.

Útok na mládě

Janita porodila své první slůně po 639 dnech březosti. Vzhledem ke své nezkušenosti byla Janita při porodu uvázaná a tento postup se ukázal jako opodstatněný, uvedla zahrada v tiskové zprávě. Prvorodička totiž zpočátku mládě nepřijala a dokonce na něj naznačila útok. „Takové chování je u nezkušených slonic časté a přisuzuje se prožité bolesti při porodu, kterou si pak samice spojí s mládětem," vysvětlil kurátor Pavel Brandl.

Slůně bylo tedy odtaženo do bezpečí a až po hodině bylo postupně přibližováno k matce, aby si na něj mohla zvyknout. Chování Janity se naštěstí změnilo a po několika neúspěšných pokusech se mládě čtyři hodiny po narození poprvé napilo mateřského mléka.

Mladý sameček je podle chovatelů velmi aktivní a využívá každé příležitosti, aby se od matky napil. „Zatím sbírá zkušenosti při hledání matčiných struků a nepomáhá mu při tom ani Janitina výška," informovala zoo. Novopečená maminka Janita od porodu již také pila a přijímá potravu a vše je tedy na dobré cestě, těší se chovatelé.

První byla Sita

Vůbec první sloní mládě se v Praze narodilo před třemi lety. Slonice Donna ovšem tehdy do pražské zoo přišla už ve vysokém stadiu březosti. Porodila samici Situ, která je jako mládě stále velmi hravá. Loni v srpnu ji chovatelé poprvé od jejího narození přesvědčili ke vstupu na váhu, vážila 1134 kilogramů. V dospělosti sloni indičtí dosahují hmotnosti tří až pěti tun.

Dalšího přírůstku by se Zoo Praha mohla dočkat na podzim, březí je i nevlastní sestra Janity Tamara. Slonice je březí obvykle 21, ale někdy až 24 měsíců a rodí jedno mládě. Bedlivě ho hlídá a brání, později se k péči o slůňata přidají i další členky stáda. Novorozeně je schopno brzy po narození vstát. Matka ho kojí 1,5 roku a teprve ve čtyřech letech se mládě začíná osamostatňovat. Sloni dospívají ve věku kolem deseti let.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy získala něco přes rok starého slona indického Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes pražská zoo chová pouze slony indické, v současné době jich má osm, včetně dnešního přírůstku. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v srpnu 2014 z Berlína.

Čtěte také: Pohledem Miroslava Bobka: Sloní moč