V sobotu bude v prostorách Bia Oko v Praze 7 slavnostně otevřena veřejná lednice nazvaná Naděžda. Půjde v pořadí už o čtvrté místo v Praze, kam mohou lidé dát vlastní přebytečné potraviny. Smyslem projektu je jednak zabránit plýtvání potravin, ale především nabídnout jídlo potřebným, kteří si ho zde mohou bezplatně vzít.

O umístění ledničky rozhodují jednotlivci

Vůbec první veřejná lednice v Praze byla otevřena letos v březnu v kavárně Café na půl cesty stojící v Centrálním parku Pankrác. S nápadem tehdy přišel Pavel Vodička a ve věci se stále angažuje. Podle něj o vzniku nového místa pro sdílení potravin vždy rozhodují sami jednotlivci nebo různé komunity. Skupina lidí kolem Vodičky jim pak nabízí svoje zkušenosti, rady nebo pomáhá sehnat funkční ledničku.

Dosavadní fungování projektu si zatím pochvaluje. „Dobré je, že nacházíme nové partnery mezi neziskovými organizacemi a ochotu veřejnosti zapojit se do systému veřejných lednic," říká Pavel Vodička a poukazuje na nezávislé centrum Glopolis, které právě stojí za posledním přírůstkem v prostorách Bia Oko.

Růžová kola užívá pět tisíc Pražanů 

Už třetí sezonu existuje v metropoli projekt Rekola, který funguje jako veřejná půjčovna přímo v ulicích po celém městě. Jejich poznávací znamení je přitom jednoduché, všechna jsou nabarvená na růžovo. Loni takzvaný bikesharing v Praze využívalo přes 1600 lidí, letos by jich mohlo podle odhadů být až pět tisíc.

Vlastní systém sdílení kol chce v roce 2018 zavést i pražský magistrát. Jeho vybudování však vyjde na 50 milionů korun a provozovatele chce Praha vybrat ještě do konce letošního roku. Systém počítá se stovkou stanic pro půjčování a vracení kol a nejméně tisícem bicyklů. Provoz bude celoroční, v zimě ale bude kol v ulicích méně.

Knihu je možné si půjčit na ulici 

Velmi oblíbený je v posledních letech mezi Pražany i projekt knihobudek a pouličních knihoven. Na svém území jich má hlavní město v současnosti už celkem dvanáct.

Vůbec první z nich otevřela radnice Prahy 6 na podzim roku 2012 na náměstí Svobody. Bez jakékoli registrace si může každý knihu půjčit a po přečtení zase vrátit. Zájemci mohou také svoje nadbytečné knížky do polic na ulici věnovat.

Lidé za oblečení ze skříně neplatí 

Pro osoby v sociální nouzi vznikl i neziskový projekt veřejných šatních skříní. Lidé sem nosí nepotřebné oblečení, naopak potřební si je mohou bezplatně brát. Jednu najdete v podchodu u Modřanského kina, další v Café Na půl cesty na Pankráci, jinou v komunitním centru InBáze v Praze 2 a zatím poslední bude brzy stát na Žižkově.

Stále populárnější je i takzvaný carsharing. Auto je možné si krátkodobě vypůjčit a zase vrátit na smluveném místě. Cílem je šetřit životní prostředí a snížit potřebu parkovacích míst. Vedení Prahy v současnosti hodlá projekt podpořit tím, že vozy patřící carsharingovým společnostem budou parkovat i v modrých rezidenčních zónách.

Kvásek nebo kancelář lze v Praze sehnat 

Pražané mohou snadno sehnat i kvásek do těsta na chléb. Na internetu je volně přístupná takzvaná kvásková mapa s místy, kde se s vámi lidé o kvásek podělí.

Dlouhodobějším fenoménem je pak sdílení kanceláří. Za měsíční poplatek dostane každý stůl, křeslo a připojení k internetu.

Sdílení věcí v Praze. Infografika.Zdroj: Redakce

Čtěte také: Městská část sbírá peníze na naučnou stezku