Paralelní Polis je kulturně-vzdělávací prostor v pražských Holešovicích, který v ulici Dělnická rozhodně nepřehlédnete. Je to vlastně světově unikátní koncept schovaný v industriálním domě za černou fasádou, kde se můžete seznámit s různými novými technologiemi a jejich aplikacemi ve společnosti.

Otevření nové dobíjecí stanice Tesla Supercharger ve Vestci u Prahy.
OBRAZEM: Ve Vestci u Prahy se sjeli milovníci elektromobilů Tesla

Bitcoinová ekonomika nebolí

Celý dům a jeho koncepty fungují na "bitcoinové ekonomice". Používají tedy namísto běžných známých měn, jakými jsou koruny nebo eura, Bitcoiny a jiné kryptoměny. Bitcoin je vlastně digitální měna, díky které můžete provozovat platby bez třetích stran, tedy bank, státu a jiných institucí. Blešák v Paralelní Polis je jednou z akcí, která se snaží široké populaci zprostředkovat zážitek nákupu za digitální měny Bitcoiny nebo Litecoiny.

Sdílené žluté kolo.
Sedmičku zaplaví žlutá kola. Letos budou zdarma

„Dnes je to již pátý bitcoinový blešák, na kterém zaplatíte pouze kryptoměnami, tedy Bitcoiny nebo Litecoiny. Chceme tak přiblížit svět kryptoměn všem, kteří se zajímají o nové technologie nebo si chtějí jen vyzkoušet něco nového," řiká Iva Köhler, jedna z organizátorek blešího trhu v Paralelní Polis.

Jan Tříska.
Herec Jan Tříska se zranil při pádu z Karlova mostu, je ve vážném stavu

O kryptoměnách nemusíte vědět vůbec nic a přesto můžete na akci přijít. „Bitcoiny nebo Litecoiny si lidé dobijí v našem automatu a když si nic nevyberou na blešáku, můžou si dát třeba kávu a dort v Bitcoin Coffee v přízemí Paralelní Polis. Akce trvá přibližně až do 19 hodin.

František Muzika, Hlava s kloboukem.
Obraz od Františka Muziky se na aukci prodal za 5,64 milionu korun