Láhev bílého vína Sauvignon Blanc z roku 1936 byla jednou z nejatraktiv­nějších položek dobročinné aukce v pražském hotelu Marriott. Ve prospěch Nadace VIA a Jihomoravské komunitní nadace se vydražila za 107.000 korun. Společně s dalšími nápoji z kolekcí moravských vinařů byly součástí filantropické nabídky také netradiční položky jako malá role ve filmu Jana Hřebejka či sklenka vína ve společnosti bývalé americké ministryně zahraničí Madeline Albrightové. Celkový výnos dosáhl 820.000 korun.

Výtěžek podpoří charitativní projekty

Výtěžek z aukce podpoří činnost Nadace Via a Jihomoravské komunitní nadace a pomůže dlouhodobě financovat komunitní projekty.

„Před čtrnácti lety jsem přemýšlel, jaký dárek k narozeninám dám svému otci a bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Oba tehdy slavili šedesátiny a mě napadlo, že jim věnuji šedesát let staré víno. V republice jsem však žádné nesehnal, proto jsem se obrátil do Rakouska,“ vzpomíná úspěšný vinař, který k lahvím dostal také glejty s čísly šarží a lahví potvrzujících jejich pravost.

K vínům, z nichž každé stálo pouhých dva tisíce šilinků, se dostal náhodou. „V Rakousku tehdy zavíral svoje vinařství jeden starý pán, který už neměl dědice. No a spolu s ním chtěl prodat i tato archivní vína,“ popisuje muž, jenž kontakty s Hradem navázal už před lety jako příslušník hradní stráže.

Dvě lahve pro prezidenta

„Bývalému prezidentovi jsem dal dvě láhve. Ten je spolu s rodinou a přáteli vypil. Otci jsem chtěl dát třetí. Zadržel mě však s tím, že je škoda takovou vzácnost vypít a ať si láhev raději ponechám. Když mě paní Zlata Maděřičová oslovila, zda bych do dražby nepřispěl lahví jako už mnohokrát předtím, rozhodl jsem se, že tam věnuji právě tuhle,“ usmívá se Baloun, jenž přiznává, že si za roky k láhvi z Rakouska vybudoval vztah.

„Stará vína jsou vždy zajímavá. Člověk se při jejich pití musí přenést do jiné doby. Většinou není jejich výjimečnost v podmanivosti chuti. Výjimečnost roste se stářím. Kdo víno vydraží, určitě ho bude mít jako relikvii,“ dumá nahlas odborník.

IVA VALENTOVÁ