Celkem strážníci za první půlrok letošního roku zjistili 749 nepovolených skládek v metropoli. Podle jejích údajů navíc za poslední tři roky počet stoupá. Dohledání pachatelů je ale oříšek.

Skládka Ďáblice. Ilustrační foto.
Ďáblická skládka musí do sedmi let zmizet

Úřad může udělit pokutu 

„Strážníci informace o zjištěných skládkách i případně podezřelé osoby předávají správním orgánům, tedy většinou odborům životního prostředí městských částí,“ vysvětlil mluvčí městských strážníků Jan Čihák. Boj tak padá většinou na bedra úřadů městských částí.

Za založení černé skládky může úřad udělit pokutu až 50 tisíc korun, chytit ale pachatele a dokázat mu vinu je nesmírně obtížné. Nejlepší metodou je přistihnout záškodníka přímo při činu, což se daří spíše výjimečně.

Odpadky zahlcují pražské lesy 

S nelegálními skládkami neustále bojují také Lesy hlavního města Prahy (LHMP). Jen z Hostivařského lesoparku za první půlku letoška odvezli asi 355 tun smetí. „Obdobná armáda odpadků pravidelně čekává i v dalších lokalitách,“ uvedly na svém webu LHMP. Tradičními místy, kam se lesníci musejí kvůli nelegálním odpadkům vracet, je například Lesopark Čeněk, Krejcárek, Cholupický vrh, Slatina či Šeberov. Boj s černými skládkami ročně vyjde jen lesy na více než milion korun, letos dokonce už na 1,2 milionu. Další statisíce do úklidu vkládají městské části.

Kromě toho, že odpad hyzdí životní prostředí, nesvědčí živočichům ani rostlinám. Černé skládky doslova užírají kusy lesa a jejich obyvatelům kladou do cesty nebezpečné překážky. „Nejčastěji je to stavební suť, biologicky rozložitelný odpad ze zahrad, spotřebiče či pneumatiky,“ vyjmenovala Tereza Sokolová, zástupkyně vedoucího střediska LHMP.

Ilustrační foto.
Obce v okolí Prahy se potýkají s nelegálními skládkami zeminy

Viníka zachytí fotopast  

S opakujícím se nelegálním odpadem se vypořádává například Zbraslav. Radnice se tu proto rozhodla využít technickou pomoc a na místo, kde se problém opakuje, instalovala fotopast. „Je to novinka. Sloužit bude spíše jako výhrůžka či podpůrný důkaz,“ popsal vedoucí Odboru místního hospodářství Štěpán Vacek. Past je nyní nastražená u fotbalového hřiště Baně. „Je to okrajová zastrčená oblast, zřejmě proto to lidi láká,“ vysvětlil Vacek.

Ilustrační foto
Řeporyje: místo lomu má být skládka

Kolik odpadu se ročně odveze z pražských lesů2017 - 2234 tun
2016 - 2417 tun
2015 - 2032 tun
2014 - 2970 tun

Nepovolené skládky zjištěné městskou policií

Období Počty
2017 (do 30. 6.) 749
2016 1735
2015 1646
2014 1468
2013 1985
2012 1287