Podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka je v pořadí druhá humanitární mise vojenského leteckého speciálu zatím poslední vlnou pomoci zraněným. Situace se ale ještě v budoucnosti může měnit, záležet bude zejména na aktuálním vývoji a potřebách, řekl médiím.

Před týdnem do Prahy v rámci programu Medevac dvěma letadly přiletělo 27 zraněných Ukrajinců, kteří se léčí v Ústřední vojenské nemocnici, ve Fakultní nemocnici v Motole a ve Všeobecné fakultní nemocnici.

„Je to dost podobné jako minule. Přivezli jsme 11 pacientů s tím, že tito jsou ale stabilizovaní. Nikdo není v ohrožení života. Ale jsou samozřejmě na rekonstrukční operace a na další poměrně možná i složitou léčbu," řekl novinářům po přistání v Praze velitel vojenského lékařského týmu Michal Mareček.

Letadlo na vojenském letišti v pražských Kbelích přistálo přesněpodle časového plánu, tedy krátce po čtvrté hodině odpolední. Na těžce zraněné pacienty čekalo osm sanitních vozů. Zhruba za dvacet minut od přistání byli všichni poranění naloženi do vozidel. Na příjem poraněných jsou opět připraveny pražské nemocnice. Podle generálníhoštábu nebyl ve Kbelích tentokrát připraven zdravotnický vrtulník.

Let z Kyjeva do Prahy pacienti trávili v závěsných lůžkách.„Občas nějaká infúze, nějaké léky proti bolesti, ale nic dramatického," popsal průběh Mareček.

Pacienty jsou mladí muži

Podobně jako v případě prvního převozu raněných vybíral pacienty přímo na Ukrajině tým humanitární organizace Člověk v tísni. Do Prahy byli převezeni samí muži mladšího až středního věku. Mezi nimi je pacient se střelným poraněním břicha, který vyžaduje rekonstrukci zažívacího traktu. Další raněný byl během demonstrací zbit a potřebuje rekonstrukci části lebeční kosti.

Na první humanitární misi v rámci programu Medevac kabinet uvolnil deset milionů korun, pokračování by mělo stát dalších 8,5 milionu korun.

Ukrajinci jsou do České republiky převáženi v rámci programu, který spadá pod ministerstvo vnitra a funguje jedenáctý rok. Před příletem zraněných Ukrajinců bylo do českých nemocnic převezeno 165 pacientůz Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, Kambodže, Libye, Barmy a Sýrie. V Česku se léčily převážně děti, například s vrozenými srdečními vadami.

Čtěte také: Pražské nemocnice obsadí další zranění demonstranti z Ukrajiny