Novou akcí kampaně Březen – měsíc čtenářů je Maratón čtení, který v úterý začal v knihovnách hlavního města. Desítky knihoven nabídnou v březnu čtenářům co největší kontakt se spisovateli a překladateli, budou pořádat setkání, diskuse, besedy a zejména autorská čtení podpořená Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR a jeho sponzorskými partnery.

V knihovnách budou probíhat autorská čtení s Petrou Braunovou, Terezou Boučkovou, Ivonou Březinovou, Vlastimilem Vondruškou, Martinem Ryšavým, Martinem Mejstříkem, Martinou Drijverovou, Evou Bernardinovou, Alenou Ježkovou, Adolfem Dudkem, Arnoštem Goldflamem, Ivankou Devátou, Milošem Kratochvílem, Zuzanou Pospíšilovou a dalšími.

Propagovat soutěž

„Rádi bychom v souvislosti s Maratónem čtení propagovali autory a díla, která byla nominována do soutěže o nejlepší českou knihu Magnesia Litera 2011,“ řekl jeden z organizátorů maratónu Roman Giebisch, z Národní knihovny ČR.

Organizátoři Magnesie Litery, vyzvali nominované autory, aby co nejvíce využili knihovny k propagaci svých děl. Redakce Literárních novin se zapojila projektem Živé Literárky a nabídla knihovnám tímto způsobem osvěžení a oživení jejich společensko-kulturního programu.

K Maratónu čtení se přihlásila také Obec spisovatelů, která oslovila své členy a nabídla svoji spolupráci na autorských pořadech v knihovnách. V průběhu března se lze proto v knihovnách na takových programech setkat například s Janem Cimickým, Ivo Fenclem, Edou Kriseovou, Petrem Kubíčkem, Janem Marunou, Janem Řehounkem, Petrem Stoličným, Břetislavem Uhlářem, Martou Urbanovou, Lubošem Zeleným a dalšími.

Březen je tradičním měsícem čtenářů

„Cílem letošního ročníku propagační kampaně Březen – měsíc čtenářů je přimět k návštěvě knihoven kromě pravidelných čtenářů i ty občany, kteří do knihoven nechodí a ani chodit nechtějí,“ říká Vít Richter z Národní knihovny. Proto byl v březnu vyčleněn jeden týden speciálně k propagaci čtení. V tomto Týdnu čtení se knihovny zaměří na čtení z děl spisovatelů, kteří mají letos významné výročí. Loňský rok patřil 200. výročí Karla Hynka Máchy a letos si připomínáme 200. výročí Karla Jaromíra Erbena. V dětských odděleních knihoven se bude slavit 100. výročí Václava Čtvrtka. Březen – měsíc čtenářů završí již tradiční Noc s Andersenem, která se letos koná 1. dubna. Proběhne také 12. ročník soutěže o nejlepší webové stránky Biblioweb 2011. Vítězové budou vyhlášeni na konferenci v Hradci Králové.

Čtěte také: Knihovna v Ruské se stala Domem čtení