Hlavním tématem letošní akce jsou přínosy evropského kosmického programu pro českou ekonomiku. Organizátoři proto chtějí návštěvníkům představit příklady českých firem, které se do podnikání v této oblasti zapojily.

GSA vznikla v roce 2004

Kromě přednášek, soutěží a interaktivních výstav čeká na návštěvníky všech věkových kategorií například možnost pořídit si „vesmírné" selfie, prohlédnout si Zemi z oběžné dráhy či se pokusit přistát s vesmírnou lodí za pomocí satelitní navigace. Na pátek si agentura GSA navíc připravila zvláštní program pro studenty.

GSA vznikla v roce 2004. Je první agenturou Evropské unie, která se zaměřuje na poskytování „satelitních služeb" obyvatelům celého světa. Před čtyřmi lety se přestěhovala z Bruselu do Prahy, a stala se tak jedinou evropskou agenturou sídlící v Česku. V budově po bývalé České konsolidační agentuře v pražských Holešovicích pro GSA pracuje téměř 150 lidí z 21 zemí.

Objem peněz pro české firmy od Evropské komise se zvýšil 

Podle informací GSA přineslo její působení v Praze za poslední čtyři roky české ekonomice zhruba 800 milionů korun. Počet českých podniků žádajících o evropské peníze na výzkum a vývoj satelitní navigace, a s tím objem peněz pro české firmy od Evropské komise, se od přestěhování sídla agentury do Prahy téměř zdesetinásobil, uvedl její výkonný ředitel Carlo Des Dorides.

Čtěte také: Park na pražském Petříně je propojený s klášterními zahradami