Automatická telefonní ústředna v Dejvicích je dílem architektů Jindřicha Malátka, Jiřího Eisenreicha, Václava Aulického a Jaromíry Eismannové z let 1975 až 1982. Je výrazná svým technicistním zpracováním, které odráží technickou funkci stavby.

Čtěte také: Na Praze 6 bude nový kruhový objezd. Vznikne z křižovatky tří ulic

Na místě ústředny má vyrůst kancelářský objekt

Patří ale k budovám, jejichž technická náplň se vyčerpala. Podle některých odborníků ale i architektura, jíž mnozí považují za ošklivou, si zaslouží být zachována jako dokument doby. Historik architektury Rostislav Švácha dříve uvedl, že případná likvidace ústředny by pražskou architekturu ochudila o originální, jedinečnou a důmyslně pojatou stavbu vynikajících autorů.

Na místě ústředny má podle dřívějších informací médií vyrůst kancelářský objekt Telehouse, který doplní tamní nově postavené domy. Telehouse má územní rozhodnutí i stavební povolení, připravuje ho bpd development, který vedle postavil objekt Blox. Nová stavba by měla být hotová koncem roku 2018.

Z budovy by se musel odstranit plášť

Aulický ve čtvrtek připustil, že ústředna byla stavbou, jejíž účel se vyčerpal a bylo by složité hledat pro budovu nové využití. Po přechodu z analogového na digitální systém se zařízení celé budovy vejde do objektu velikosti přibližně automatické pračky a pro dům není opodstatnění, řekl.

Z budovy by se musel odstranit plášť, veškerá technika i vzduchotechnika. Plášť by případně musel být nahrazen replikou, neboť neodpovídá dnešním normám. Chápe tedy, že zrovna tato budova z minulých desetiletí už dále stát nebude. V případě Transgasu by ale byl rád, pokud by zůstal zachován.

Přečtěte také: Central Group koupil od CETINU sídlo na pražském Žižkově

Soubor staveb vznikl v letech 1966 - 1976

Plány na jeho bourání má společnost HB Reavis, které patří soubor budov Transgas v ulicích Vinohradská a Římská. Na místě chce postavit kanceláře podle návrhu architekta Jakuba Ciglera. Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv vznikl v letech 1966 až 1976 v brutalistním stylu. Klub za starou Prahu navrhl prohlásit budovy za kulturní památky, ministerstvo kultury jim ale ochranu neudělilo.