„Ondřejovský dvoumetr", jak se Perkovu dalekohledu říká, byl do provozu v ondřejovské observatoři uveden v roce 1967. Pracuje s ohniskovou vzdáleností 64 metrů, hmotnost jeho otáčivých částí je 80 tun.

Astronomové se zaměří na exoplanety 

Astronomický ústav chce podle Suchana v rámci konference navázat spolupráci s observatoří v německém Tautenburgu. „Jeden z programů, který bychom mohli společně dělat, jsou exoplanety. Jde o to, že budeme schopni potvrdit nové kandidáty na exoplanety a říct, ano, je to planeta. Právě dvoumetrové dalekohledy jsou pro toto velice důležité, protože máme náš pozorovací čas, takže nemusíme s nikým soutěžit," dodal pořadatel setkání Petr Kabáth.

Nově objevený objekt je kamenným tělesem 

Nedávno jiní astronomové doslova „za humny" Sluneční soustavy objevili planetu přibližně o hmotnosti Země. Planeta obíhá kolem své hvězdy Proxima Centauri v takzvané obyvatelné zóně a mohla by na ní být tekutá voda. Využili k tomu dalekohledy Evropské jižní observatoře.

Planeta Proxima b, o kterou jde, je podle vědců pravděpodobně kamenným tělesem a na jejím povrchu mohou panovat podmínky vhodné pro přítomnost kapalné vody. Teoreticky je tudíž nejbližším adeptem na existenci života mimo Sluneční soustavu.

Čtěte také: V Ondřejově pozorují astronomové už 110 let