Vedle nejrůznějších variant trabantů uvidí i dobovou garáž s opravovaným závodním vozem nebo předměty denní potřeby z bývalé NDR.

Muzeum je umístěno v budově STK v Plzeňské ulici a vystaveny jsou v něm auta v původním dochovaném stavu. K vidění je první předchůdce trabantu s označením P70 i jeho následná a minimálně odlišná verze P60. Nechybí ani nejběžnější a nejznámější model T601 a čtyřtaktní vůz T1,1, se kterým byla výroba trabantů v roce 1991 ukončena.

Provozovatelé muzea se neomezili jen na modely trabantů, ale přiblížili i souvislosti. V přívěsném vozíku pod průhledným krytem si tak lidé mohou prohlédnout, s čím se tehdy kempovalo a jaké konzervy se v kotlíku ohřívaly. Na stěnách jsou pak výlohy jako v tehdejší Mototechně i s tehdy nedostatkovými dí­ly.

Od bavlny po montáž

Prostřednictvím velkoknihy se zájemci mohou seznámit i se samotnou výrobou trabantů, od chuchvalců bavlny, z níž se vyráběla karoserie, až po finální montáž.

Vystaveny jsou i další předměty původem z bývalé NDR jako hračky, elektronika, toaletní potřeby nebo lahve od různých dobových nápojů. Tedy to, co lidé tehdy doma běžně užívali a někteří na to s nostalgií i vzpomínají.

Čtěte také: Den s historickou technikou ve Velkém Oseku vyvolal nostalgické vzpomínky