Tak jak byl, nikoli ve sportovním úboru, ale v uniformě, se chopil žebříku – a vystoupal alespoň do prvního patra. Byť bylo zřejmé, že v kalhotách to není nic jednoduchého, také polobotky nejsou vhodnou sportovní obuví – a čepice byla obzvlášť neposedná. Doslova; ne a ne posedět na hlavě. 

I tak ale bylo zřejmé, že s žebříkem, který slouží jako sportovní náčiní a jeho používání vyžaduje docela jiné grify než běžný žebřík sloužící třeba ke kutilským účelům nebo teď na sklonku léta v sadu, si ředitel rozumí.

„Bylo to pro mě velké lákadlo," řekl Hlinovský Deníku. „Já dělal požární sport – a když se něčemu věnujete přes deset let, tak vás pak svrbí ruka; i když v uniformě se to standardně nedělá," vysvětlil. Jako zkušený sportovec přitom dokáže ocenit přednosti nové věže: je moderní, s již zabudovanými bezpečnostními prvky včetně záchranné sítě.

To chválí i Pavel Mošnička, velitel čety a současně instruktor lezecké techniky. Dosud s kolegy jezdil využívat věž středočeských hasičů. Do Krchleb u Čáslavi na Kutnohorsku je to ale odkudkoli z metropole přece jen podstatně dál než do Modřan…

Další dvě hasičské věže

V Praze se sice nacházejí ještě dvě další hasičské věže, ale není to ono: jsou staré, staticky nevyhovují, a navíc jsou poplatné době svého vzniku – přičemž už tehdy se stavěly jako kompromis. S novou věží, odpovídající standardům dneška a vyhovující současným potřebám, se ani nedají srovnávat.

Novou věž hasiči podle Mošničkových slov využijí v rámci fyzické přípravy – především ale bude sloužit dvěma účelům: požárnímu sportu pro tréninky i závodění a k nácviku záchrany osob za pomoci lezecké techniky. Konstrukce umožní bezpečně trénovat rozmanité práce ve výšce a nad volnou hloubkou – včetně například činnosti členů posádky vrtulníku či záchrany osob, které vyšplhaly na elektrický stožár. Ostatně právě sponzorský dar energetiků umožnil její výstavbu.

Vybudování cvičné věže přišlo celkem na 1,5 milionu korun, řekl Deníku bývalý ředitel pražských hasičů Jaromír Pešek. Právě jeho dílem a jeho zásluhou prý pořízení věže bylo především, ocenil Hlinovský během malé slavnosti ke zprovoznění věže dílo svého předchůdce. „Já v podstatě přišel k hotovému," poznamenal.

I pro sebe má ale úkoly: rád by do budoucna dosáhl toho, aby zde časem vzniklo výcvikové středisko požárního sportu určené nejen pro Prahu. Mohla by se zde připravovat i česká hasičská reprezentace, která na mezinárodním poli sklízí skvělé sportovní úspěchy. Místo by v okolí nové věže bylo – teď ještě sehnat peníze…