Řekl to autor nápadu, umělec a producent Petr Vrána, který sám část života strávil v zahraničí. Projekt podporuje i městská část Praha 12, na jejímž území se výstavba památníku chystá.

Památník by měl se měl skládat z 15 metrů vysoké "projekční stěny", na které se budou promítat portréty exilových osobností a jejich děl, a dále z expozice o československém exilu, která by měla vzniknout v části současného obchodního domu na Sofijském náměstí. Součástí stěny vytvořené z fotokatalytického betonu, který by měl čistit vzduch, bude reliéf klobouku Jiřího Voskovce a kabátu, po kterém bude stékat voda. Stále mokrý a v zimě možná i namrzlý kabát má podle Vrány symbolizovat nelehký život tisíců Čechů a Slováků, kteří odešli do zahraničí. Do volného prostoru pod kloboukem budou promítány portréty exulantů. Nebudou chybět ukázky z děl, která Češi a Slováci v zahraničí vytvořili. 

V nedalekém obchodním domě Prior, který chce městská část v příštích letech opravit, by měly být podle Vrány umístěny expozice připomínající například pracovny některých exulantů, dále interaktivní obrazovky a počítače, na kterých by si zájemci mohli hledat v databázi osobností československého exilu. 

Podle Vrány je místo pro pomník vybráno záměrně mimo centrum metropole, které je nejrůznějšími památníky zahlceno. Náměstí navíc leží na křižovatce ulic Československého exilu a Generála Šišky, která připomíná válečného letce Aloise Šišku. "Tato stále se měnící, živoucí skulptura by měla do Modřan přivést studenty i turisty, zájemce o naši novodobou historii, a nabídnout jim nejen ucelené informace, ale i různorodé doprovodné hudební či jiné akce," popisuje svůj záměr Vrána.

Třetinu nákladů zaplatí soukromníci

Náklady na vytvoření památníku vyčísluje Vrána na pět až devět milionů v závislosti na tom, jak náročné budou expozice v interiérech. Zhruba třetinu předpokládaných nákladů už tvůrci získali od soukromých sponzorů, nyní se snaží získat podporu také od státních institucí. 

Projekt podporuje i místní radnice. "Uvažujeme o tom, že bychom památník zahrnuli do celkového projektu na přestavbu Sofijského náměstí," řekl starosta Prahy 12 František Adámek (ČSSD). Při přestavbě by se tak s prostorem pro památník počítalo, byl by zahrnut i v dokumentaci pro územní řízení a stavební povolení. Podle Adámka ale městská část nemá tolik peněz, aby mohla výstavbu památníku zaplatit. 

Nápad se líbí i předsedovi kulturního výboru pražského zastupitelstva Ondřeji Pechovi (ODS). "Projekt je velmi zdařilý," řekl na posledním jednání výboru. Výbor ale památníku finanční podporu, o kterou autoři požádali, nepřidělil.