VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V michelinském průvodci jsou už čtyři pražské restaurace. Nově karlínská Eska

Praha - La Degustation Bohême Bourgeoise, Alcron a Field. Tyto pražské restaurace obhájily svou michelinskou hvězdu. Nově pak byla letos oceněna karlínská restaurace Eska.

13.3.2017
SDÍLEJ:

Restaurace Eska.Foto: DENÍK/ Dimír Šťastný

Martin Štangl, Oldřich Sahajdák, Roman Paulus a Radek Kašpárek. To jsou čtyři mušketýři české gastronomie, kteří dokázali uspokojit ty správné chuťové buňky michelinského komisaře.

Čtěte také: Do Michelinského průvodce přibyla další pražská restaurace. Najdete ji v Karlíně

Eska je v průvodci nováčkem 

Nově se v průvodci objevila restaurace Eska, která získala ocenění po roce a čtvrt působení. Vyznačuje se tím, že zpracovává netradiční a pozapomenuté suroviny. „Smyslem Esky je podpora místních zemědělců a chovatelů," tvrdí šéfkuchař Martin Štangl. Nákupčí tak každý den objíždí okolní farmáře a nakupuje od nich suroviny jako jsou rajčata nebo bylinky. Specifikem Esky je i to, že otevírá už v osm ráno.

A čím si podle šéfkuchaře Ocenění Bib Gourmand zasloužili? „Je to díky poctivé a profesionální práci, kterou odvádějí kuchaři, číšníci, sommelierky a baristé na place," komentuje Štangl. „A samozřejmě díky skvělé atmosféře, která tu vládne," doplňuje. Zda bude mít ale ocenění vliv na sortu zákazníků, je podle něj zatím předčasné hodnotit.

Některé restaurace své hvězdy obhájily 

Jedním z úspěšných obhájců hvězdy je i restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. „Hvězdička je fajn," říká skromně šéfkuchař Oldřich Sahajdák. I on tvrdí, že je ocenění odměnou za dobře zvládnutou práci všech zaměstnanců. Podle něj se hosté o hvězdě moc nezmiňují. Očekávají zkrátka skvělé jídlo a příjemný servis. „Prostě pěkný zážitek."

Také Alcron si svou michelinskou hvězdu obhájil. Šéfkuchař Roman Paulus neopomene zmínit fakt, že když s restaurací začínali, byli někde daleko pod hvězdičkou a netušili, jestli vůbec mají v Česku šanci na toto ocenění dosáhnout.

Michelinská restaurace je o komplexním zážitku

Důležité je podle něj hlavně reagovat na podněty hostů. Kdyby totiž tuhle skutečnosti opomíjeli, špatně by dopadli. „Výmluva kuchaře, že je tak dobrý, že jeho jídlo hosté nechápou, je podle mě jedna z nejsprostších věcí, které může kuchař vyřknout," říká šéfkuchař Alcronu. „Jestli hosté nechápou jeho jídlo, tak si má vařit jen pro sebe a ne mít restauraci," dodává Paulus.

Michelinská restaurace podle něj není o tom, že jdete okolo a řeknete si mám hlad. Je to komplexní zážitek, na který se těšíte. Posledním mušketýrem, který prošel testem michelinského komisaře je Radek Kašpárek z restaurace Field. Prvně hvězdu dostali loni, rok od otevření. Nyní ji dokázali obhájit, což je podle něj mnohem náročnější.

Češi často hodnotí hlavně velikost porce 

Radek Kašpárek má rád výrazné chutě. Jde s chutí na hranu, často používá různé octy na dochucení. Sorta zákazníků je podle něj půl na půl. Cizinci si restauraci vyhledávají v průvodci a Češi jsou zase zvědaví. Je ale prý otázka, zda právě čeští hosté dokážou jídlo ohodnotit. „Nemyslím to špatně, ale Češi často hodnotí hlavně velikost porce," uzavírá Radek Kašpárek.

Pražské restaurace v Michelinském průvodci. Infografik.

Autor: Andrea Grubnerová

13.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vodní kanál pod Křížovnickým náměstím je dlouhý 60 metrů
3

Skrytý průplav u Karlova mostu měří 60 metrů. Při plavbě uvidíte i Bradáče

Národní zemědělské muzeum.
28

Vše, jen ne nudné exponáty. V muzeu naučí vařit, v zoo zbaví fobií

Praha 2 nabídla lidem z hotelu náhradní ubytování. Policie šetří příčinu požáru

Lidem z hotelu Eurostars David, který včera zachvátil požár při kterém zemřeli čtyři lidé, se rozhodla pomoci Praha 2. Už včera byla na místě starostka Jana Černochová společně s kolegy z krizového štábu. Lidem z hotelu městská část zajistila náhradní ubytování. Dnes budou na místě vyšetřovací týmy hasičů a policistů, kteří budou zkoumat příčinu požáru. 

Ptáky v zimě nekrmte pečivem. Může je dokonce i zabít

V Praze i v dalších částech České republiky se výrazně ochladilo. Lesy hl. m. Prahy proto jako každou zimu na nejen žižkovský park Vítkov umístily asi 20 veřejných ptačích krmítek. Dosypávat do nich můžete i vy, ale především zrní. V žádném případě opeřencům nedávejte pečivo. Mohlo by je otrávit.

Vestibul stanice metra Budějovická je uzavřen. Asi na tři měsíce

Jižní vestibul stanice metra Budějovická a prostupy mezi severním atriem a jižní pasáží jsou od pátku uzavřené až do odvolání. Důvodem je havarijní stav zastřešení atria mezi objekty České spořitelny a obchodního domu DBK.

Pražanům se otevře 70 hotelů. Jako poděkování za vstřícnost k turistům

/INFOGRAFIKA/ Prohlédnout si třeba prezidentské apartmá nebo porovnat, jakou úroveň mají pražské hotely ve srovnání s těmi ve světě, budou moci 26. ledna obyvatelé metropole. Na 70 hotelů jim v tento den nabídne nocleh i prohlídku prostor za symbolickou cenu. Druhý ročník akce Noc hotelů tak chce poděkovat Pražanům za podporu turismu a toleranci k jeho negativním vlivům. Zájemci si můžou pokoj zamluvit prostřednictvím webových stránek Nochotelu.cz

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>