Důvod nesouhlasu je podle dostupných informací vcelku prostý tento po staletí tichý romantický kout svými „šestipatráky" zastíní výhled na okolní přírodní panoráma.

Kdyby jen to, nově přibyvší uživatelé čtyři sta šestnácti bytů jistě mají svá auta a je prý jen otázkou krátkého času, kdy po klidné a odpočinkové zóně zbudou jen vzpomínky.

Pokud už se někde stavět musí, tedy ať je to výstavba rozumná, ať nehyzdí, neničí a hlavně neobtěžuje.

Rozhodně je třeba se postavit za občany, kteří v okolí staveb bydlí a v rámci možností jim zajistit, většinou vyjednáváním a dohodami s developerem, aby život v blízkosti stavby byl snesitelný a jejich dosavadní standard bydlení byl zachován. Tolik stanovisko radních městské části Praha 12. Například místostarostka Eva Tylová kritizuje zpracování dopravní a hlukové studie.

„Ta podhodnocuje počty projíždějících aut, takže zvýšení zátěže hlukem může být daleko významnější,než hluková studie uvádí. Navíc lokalita je již nyní hlukem zatížena nadlimitně. Pro stávající občany nejsou navržena žádná protihluková opatření. Podle našeho názoru ani stanovisko hygienika tuto situaci nezohledňuje, a proto jsme požádali ministerstvo zdravotnictví o jeho přezkum," říká místostarostka Eva Tylová.

Oslovené ministerstvo se k problematice zatím nevyjádřilo. Podle úředníka, který si nepřál být jmenován, je doba dovolených, pracovníci příslušného odboru právě čerpají řádnou dovolenou.

„Dovedu pochopit, že některým lidem nová výstavba ze zřejmých důvodů může vadit. Nicméně věřím, že další jednání s developerskou společností se ještě uskuteční," poznamenal Petr Prchal, starosta městské části Praha 12.

Z nárůstu aut strach mít netřeba

Central Group zatím nemá alespoň podle dokumentu městské části Prahy 12 souhlas radnice pro vydání územního rozhodnutí. Sítě tak developer údajně staví na pozemcích městské části a napojuje se i na její komunikace a dešťovou kanalizaci.

„Nemůže po mně nikdo chtít, abych si pamatoval technické údaje všech našich projektů. Nemohu proto okamžitě na danou otázku odpovědět, tím méně, když jsem momentálně velice pracovně zaneprázdněn," kontroval Ladislav Váňa, ředitel Central Group.

Oslovená developerská společnost přesto odpověď nezůstala dlužna. Obavy z nárůstu počtu osobních aut rozptyluje tím, že v obytném komplexu je plánováno 400 garážových stání, 85 aut bude parkovat volně v terénu. Nehledě na to, že společnost nabízí radnici dar ve výši 3 miliony korun. Třeba na adaptaci kanalizační sítě.

Podle některých radních z „dvanáctky" je prý obytný soubor z urbanistického hlediska pro danou lokalitu předimenzovaný a není pro něj odpovídající zázemí. Chybí kupříkladu školky, školy, obchody a občanská vybavenost jako taková.

S výstavbou jsou spojené také investice

„Bytové domy, které má Central Group v plánu v Komořanech postavit, nejsou v žádném případě výškové stavby, ale běžné bytové domy jen s několika podlažími. Navíc, počítá se zde i s prostory pro občanskou vybavenost, dětskými hřišti a okolní parkovou úpravou včetně výsadby stromů a instalací laviček. To vše budou moci užívat i stávající obyvatelé. S výstavbou jsou spojené také investice do zkapacitnění vodovodu a kanalizace v části Komořan," specifikoval Jiří Vajner, obchodní ředitel společnosti. Termín výstavby jak městská část, tak developerská společnost zatím neupřesnila.

„Argumenty občanů, které zazněly na veřejném projednávání, jsou velmi podobné těm, na kterých se usnesla rada," uvedla radní Daniela Rázková. Podle ní Central Group již v Praze 12 realizuje jeden předimenzovaný stavební projekt na Kamýku, kde vyvolal velký odpor veřejnosti. „Abychom předešli dalším problémům, snažíme se již od počátku, korigovat výstavbu tak, aby ji přijali i okolní obyvatelé," doplnila Rázková.

K legitimitě stavby se vyjádřila místostarostka Hana Jandová. „Stavba je sice v souladu s platným územním plánem, ale radnice napadla u soudu postup projednávání změny územního plánu, protože se domnívá, že během projednávání došlo k podstatné úpravě bez opakovaného veřejného projednání. Tím je možné dnes postavit paneláky k zástavbě s rodinnými domy," uzavřela Jandová.