V katedrále budou přečtena jména obětí heydrichiády a zapáleno bude 294 svící, aby symbolicky připomněly životy těch, kteří byli ve dnech 24. října roku 1942, 26. ledna roku 1943 a 3. února roku 1944 zavražděni v koncentračním táboře Mauthausen. Mše je přístupná veřejnosti a je na ni zván každý, kdo chce vzdát úctu zavražděným a padlým odpůrcům teroru. Bude při ní vystaven i originál Palladia země české.

Pietní akt k uctění památky sester a bratrů padlých během tří domácích odbojů. Tyršův dům, 8.10.2017
Česká obec sokolská si připomněla památku všech sokolských obětí

Mše symbolicky navazuje na requiem za padlé parašutisty

„Výročí heydrichiády se jistým způsobem dotýká i pražského arcibiskupství, zejména prezidenta tehdejší katolické charity Otto Stanovského. S odbojem i s přípravou atentátu na Reinharda Heydricha je spojena i činnost římskokatolické církve. Víme, že parašutisté Anthropoidu po přistání v okrese Nymburk nalezli první útočiště u římskokatolického faráře," připomněl kardinál Duka.

Tradiční mše symbolicky navazuje na requiem za padlé parašutisty, které mělo být slouženo počínaje červnem 1945 každoročně válečným parašutistou a knězem současně Josefem Pojarem. Tato vznikající tradice ovšem trvala jen do roku 1947. Přerval ji únor 1948 a komunistický režim.

Okupanti popravili několik tisíc osob

Mezi povražděnými byli příbuzní a spolupracovníci členů paraskupin Anthropoid, Out Distance a Silver A. Bez jejich statečnosti a obětavosti by nemohla být úspěšně provedena vojenská akce proti Heydrichovi 27. května 1942. Výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš způsobili nacistickému zločinci, který byl jedním z hlavních architektů holokaustu, smrtelná zranění, jimž podlehl 4. června 1942.

Reinhard Heydrich v ulicích Prahy
Jak proběhl atentát na Heydricha? Nebylo to jako ve filmu

Jako odvetu za atentát okupační správa popravila několik tisíc osob. Srovnány se zemí byly vesnice Lidice a Ležáky a jejich obyvatelé popraveni. Podle historiků je nanejvýš pravděpodobné, že bez zabití Heydricha a tisíců obětovaných životů by se prezidentu Edvardu Benešovi po válce nepodařilo obnovit stát v historických hranicích českých zemí.