Mluvčí IKEM Veronika Velcová uvedla, že zákrok byl pro Zdeňku Řehořovou z Prahy jedinou šancí na zlepšení kvality života. Operaci provedli lékaři v rámci studie, v průběhu které získá bezplatně srdeční podporu ještě pět dalších pacientů.

„Neváhala jsem ani krátkou chvíli. Je úžasné, co medicína dnes dokáže," uvedla pacientka. Před zákrokem nemohla ujít ani pár kroků, byla upoutána na lůžko a trvale napojena na infuzi. Srdeční pumpa teď pomáhá rozvádět krev po těle, což umožňuje návrat k běžnému životu. „Už vařím, zvládám si nakoupit i se projít na zahrádce. Tahle krabička, která mě drží při životě, je vlastně už mou součástí," řekla. Tento typ srdeční podpory začal IKEM používat loni v červenci, zatím jej obdrželo jedenáct pacientů. Klinika byla vybrána jako jedno ze tří světových zdravotnických zařízení, která mohla navázat na pilotní studii a pokračovat v používání nové pumpy.

„Novinka zajišťuje pacientům mnohem lepší zdravotní stav, kvalitu života a zvýšila i jejich dlouhodobé přežití. Unikátní je plně magnetické zavěšení turbíny čerpadla tedy eliminace ložisek, která částečně poškozují krevní elementy a zároveň jsou limitujícím faktorem trvanlivosti pump," vysvětlil hlavní investigátor evropské studie a zástupce přednosty Kardiocentra IKEM Ivan Netuka. (psc, čtk)