„Ročně na světových silnicích umírá zhruba 1,3 milionu osob, dalších 30 až 50 milionů je zraněno. Asi tři procenta nehod jdou na vrub nekvalitních náhradních dílů. To znamená, že téměř 40 tisíc osob umírá zbytečně," podotkl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Součástky z nabouraných aut 

Vedle méně kvalitní asijské produkce se na českých inzertních serverech začaly ve větší míře objevovat součástky, které prodejci vyřezali z vážně nabouraných nebo kradených aut.

Dokonce se objevily i specializované e-shopy. S prodejem takových dílů jde ruku v ruce i snaha překupníků prodat auta svařená z několika bouraných a opětovně poskládaných vozů.

Když je poptávka …

Kradená auta nebo auta po vážných nehodách jsou pro překupníky celkem jednoduchým zdrojem příjmů. Díly, ale i celé vyřezané části, které nebyly při nehodě nijak poškozeny, jsou i na solidních inzertních webech nabízeny za přijatelné ceny.

„Když je poptávka, je i nabídka. Je tedy zřejmé, že když jsou v inzerci díly, budou se na trhu opět objevovat auta, která jsou neodborně poskládána z několika bouraček, ale na první pohled budí dojem hezké ojetiny. Takové auto není laik prakticky schopen poznat," dodal Petr Vaněček z AAA Auto.

Čtěte také: Praha vypsala tendr na servis aut městské policie za 66 milionů