"Protože jsme byli v minulých letech svědky nejrůznějších veřejných akcí těch, kteří naopak stáli myšlenkově na barikádách proti nám, proti židovskému národu a vykřikovali hesla jako smrt Židům nebo Cikáni a Židi do plynu, tak jsme si řekli, že nám to nemůže být lhostejné a musíme také veřejně něco udělat," uvedl jeden z organizátorů Radek Hejret.  "Pochodu se zúčastnilo zhruba 400 lidí, v zahradě se k nim připojily další asi dvě stovky účastníků," uvedl předseda ICEJ Mojmír Kallus.

Kulturou proti antisemitismu.
V centru Prahy se uskuteční 15. ročník akce Kulturou proti antisemitismu

Za zpěvu hebrejských písní 

Pochod letos provázela dramatizace příběhu židovských dětí, které zachránil odvoz do Dánska a potkat se mohly až po válce.  "Je to příběh o hrůze a utrpení holokaustu a zároveň o naději, která přežívá navzdory tomu, co se odehrálo, když se najdou slušní lidé, kteří se rozhodnou něco dělat," vysvětluje Hejret.

Účastníci vyrazili ze Staroměstského náměstí za zpěvu hebrejských písní a do průvodu se zapojili lidé všech generací. V jeho čele jel v kolečkovém křesle herec Jan Potměšil, který průvod podpořil i v předešlých letech.

Židovský hřbitov na Žižkově najdete mezi paneláky a parkem
Židovský hřbitov mezi činžáky. Proč komunisté jeho velikou část zlikvidovali?

Průvod pokračoval do Valdštejnské zahrady 

Lidé se pak zastavili u Rudolfina k pietní vzpomínce na oběti holokaustu. Pražský komorní balet zde předvedl taneční kreaci v choreografii Igora Vejsady, která vyjadřovala „tragédii i zázračné povstání židovského národa z popela holocaustu".

Průvod pokračoval až do Valdštejnské zahrady, kde na účastníky čekal vzpomínkový program. Lidé také mohli na místě podepsat petici proti antisemitismu, kterou iniciovala senátorka Daniela Filipiová. Vyslechli si také projevy místopředsedy Senátu Jaroslava Kubery a izraelského velvyslance Daniela Merona. 

Adam B. Bartoš.
Bartoš dostal za protižidovské texty dvouletou podmínku

"Doufám, že toto shromáždění je skutečnou výzvou, apelem a také nadějí pro všechny ty, kteří dnes nic nedělají a pasivně přihlížejí narůstajícímu zlu. Pokud nám naše současnost začne být lhostejná, je to začátek konce," řekl ve svém projevu Kubera. Součástí programu bylo i čtení z knihy Judity Matyášové Přátelství navzdory Hitlerovi. Promluvil i Alexander Fried, rodák z Podkarpatské Rusi, který přežil holocaust.