"(Přestupkové řízení) bylo odloženo, protože odpovědnost za přestupek podle zákona o přestupcích zanikla," řekla Budková.

Podnět k zahájení přestupkového řízení podal sněmovní mandátový a imunitní výbor, který řešil nesoulad mezi údaji, jež Babiš napsal do oznámení o příjmech, a těmi, jež zveřejnil v nedávné prověrce svých příjmů. Rozhodl se k tomuto kroku, protože ministr je povinen podávat majetkové přiznání úplné a bezchybné. Výbor sám žádné sankce udělovat nemůže, v přestupkovém řízení Babišovi hrozila pokuta až 50.000 korun.

Verdikt přestupkového orgánu nezbývá než respektovat, řekl místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09). Na promlčení ale má odlišný názor. "Jako výbor jsme konali ihned v okamžiku, kdy jsme se o nesrovnalostech dozvěděli," zdůraznil Plíšek. Protože Babiš chybné údaje v prohlášení o majetku neopravil, je podle něho navíc otázkou, zda se nejednalo o pokračující skutek. Možnost odvolání proti verdiktu podle Plíška neexistuje, výbor ani není účastníkem řízení. Upozornil však také na to, že přestupkový orgán odložením věci neřekl, že se delikt nestal.

Ministr financí Andrej Babiš navštívil 3. května prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě.
Babiš se brání, nahrávky s novinářem jsou provokace

Babiš už dříve uvedl, že nesoulad mezi majetkovým přiznáním a jeho zveřejněnými příjmy způsobila chyba jeho účetní. Ta podle vicepremiéra uvedla do přiznání hrubé příjmy, ale chybně je označila jako příjmy po zdanění. Plíšek tehdy uvedl, že údaje v přiznání jsou nepřesné z pohledu hrubých i čistých příjmů.

Premiér Bohuslav Sobotka demisi nepodá, naopak odvolává Andreje Babiše.
Sobotka demisi nepodá, odvolává Babiše. Hrad chce přezkoumat jeho návrh