„Není to úplně jednoduchá záležitost, máme tam obrovské překážky pod povrchem náměstí, musíme zohlednit obyvatele a místní podnikatele," uvedla primátorka. Veřejné projednání návrhu se uskuteční 13. října.

Snížení parkovacích míst a více zeleně 

„Změna spočívá především v rozšíření ploch pro pěší, rozšiřujeme chodníky. Další zásadní krok je rozšíření stromořadí a redukce parkovacích míst," uvedl architekt Vladimír Vacek. Lípy budou nahrazeny zřejmě platany, které mají být vhodnější. Povrch náměstí pokryje štípaná žulová dlažba, vápencová mozaika a žulové kostky.

Vizualizace revitalizace Václavského náměstíZdroj: web Cigler Marani Architects

O opravě Václavského náměstí mluví představitelé Prahy několik let. Společnost Cigler Marani Architects vypracovala v roce 2005 projekt pro celé náměstí. Kdy bude následovat oprava druhé části náměstí, není jasné.

Ve hře byly i tramvaje 

Vedení Prahy například zvažovalo, zda na náměstí opět přivede tramvaje, to nakonec pro spodní část náměstí odmítlo. Spor se v minulosti vedl rovněž o vybudování podzemních garáží a jejích výjezdů. Ty na náměstí nakonec budou.

Vizualizace revitalizace Václavského náměstíZdroj: web Cigler Marani Architects

Zatím ovšem zůstanou zaslepeny. Řešily se také potíže kolem podoby a počtu prodejních stánků. Ve spodní části náměstí zavedla radnice pěší zónu, na kterou vjíždí vozidla s povolením, kterých úřad vydal zhruba stovku. Vznikl tam i nový výtah do stanice metra A a B Můstek.

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem Karla IV. V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí, posléze na Václavské.

Čtěte také: Před 230 lety začala v Boudě na Koňském trhu česká představení