„Pan architekt a IPR žádají o jedno kolo participace s okolními institucemi a dalšími organizacemi, aby došlo ke zpřesnění projektu. Jsme 15 let jinde, je třeba reagovat na aktuální věci, například umístění uměleckých děl na počest Palacha," vysvětlil Dolínek.

Pomník byl na Alšově nábřeží přiléhající k náměstí umístěný letos v den výročí Palachova sebeupálení. Je dílem amerického sochaře a architekta českého původu Johna Hejduka (1929 až 2000). Dvě skulptury připomínají nejen Palachovu oběť, ale i jeho trpící matku.

Na náměstí sídlí kromě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy také Vysoká škola umělecko-průmyslová a v novorenesanční budově Rudolfina Česká filharmonie.

Mlat nahradí dlažba

V původní studii architekti navrhují postavit uprostřed náměstí kužel stejné výšky jako okolní budovy, který by sloužil při slavnostních příležitostech jako vlajkový stožár. Podél ulice 17. listopadu by měla být nová fontána. Plochu náměstí by měla pokrýt dlažba, pouze v jeho středu by byla tráva.

Povrchy na Palachově náměstí jsou ve špatném stavu, mlatové cestičky se vymílají a ostatní povrchy jsou částečně rozbité. „Technická správa komunikací má v plánu současný mlat odstranit a plochu místo něj vydláždit. Existuje však starší studie, která navrhuje celé jeho předláždění, a proto se město rozhodlo ji aktualizovat," vysvětlil mluvčí IPR Adam Švejda.

Dvořák se přesune

Betonové vyústění vzduchotechniky podzemních garáží by se z centra náměstí přesunulo pod lavičky, aktualizace počítá i s možností vyústění na okraji nebo mimo náměstí. Výstupy z parkoviště by byly v jeho rozích.

Přesunout by se měl pomník Antonína Dvořáka, a to buď k rohu schodiště do Rudolfina nebo k bočnímu vchodu do budovy. Aktualizace návrhu se bude zabývat také novým mobiliářem nebo pouličními lampami.

Čtěte také: V Praze byl odhalen staronový pomník Jana Palacha