Z domácích vysokých škol se mezi 500 nejlepších světových dostaly ještě České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze 
a Univerzita Palackého v Olomouci. Hodnocení, které publikovala americká společnost 
U. S. News & World Report, je omezeno na vědeckou činnost vysokých škol. Výsledné skóre se skládá z deseti indikátorů.

Největší váhu mají celosvětová a regionální vědecká reputace vysoké školy. Dalších šest indikátorů se vztahuje k publikační činnosti, kde je největší důraz kladen na počet publikací a počet vysoce citovaných publikací, tedy těch, které náleží mezi deset procent nejcitovanějších prací v daném oboru.

Poslední dva se soustředí na počet udělených doktorských titulů celkem a v přepočtu na jednoho akademického pracovníka. Sleduje se tak kvantita i kvalita vědecké činnosti. Nejvyšší skóre (100 bodů) získala Harvardská univerzita.

Lepší než Lomonosova univerzita

Karlova univerzita měla skóre 48,3 bodu. ČVUT bylo ve čtvrté stovce a Univerzita Palackého ve druhé polovině páté stovky. Univerzita Karlova ze známých vysokých škol předčila například Lomonosovu univerzitu v Moskvě.

Vedle celkového žebříčku byly zveřejněny také seznamy stovky nejlepších institucí v jednadvaceti oborech. Univerzita Karlova se mezi elitu dostala ve třech oborech, v matematice, fyzice a botanice a zoologii. Nejlépe dopadla v matematice, kde byla hodnocena jako jedenáctá v Evropě a jednapadesátá celkem.