Naučná vycházka začíná u výtahu na Střelecký ostrov. Tam se totiž nachází most Legií spojující Národní třídu s Vítěznou ulicí. Ten zde stojí už skoro sto dvacet let. Jen málokdo si však ještě vzpomene na jeho předchůdce, most císaře Františka I.

Dřevěné provizorium bylo po dokončení nového mostu rozebráno a přeneseno do Libně, kde umožňovalo přechod až do roku 1928. V té době byl pak zprovozněn nový most navržený Františkem Menclem a Pavlem Janákem.

Prádlo v kostele a kontroverzní umění 

Další zastávkou bude kostel, který byl v minulosti přeměněn na prádelnu a lidé si tam mohli chodit prát ještě před třiaosmdesáti lety. Pak se však chrámu ujala Církev československá husitská, která ho provozuje dodnes. Jelikož umělý ostrov Kampa vznikl díky mlynářům, bude mezi zastávkami také Sovův a Velkopřevorský mlýn.

Přestože už stavby neslouží původním účelům, jednu z nich dodnes hlídá vodník. To, že je Kampa plná umění, potvrzuje i velké množství soch, které se na ní nachází. Mezi tamní umění patří také batolata, která už sedmnáct let šplhají po žižkovském vysílači.

Závěrem vycházky se účastníci zastaví na Klárově 

Tři bronzové odlitky mohou lidé zhlédnout zblízka v tamním muzeu. Neméně známá je také postava rytíře, přezdívaná Bruncvík, která stojí na Karlově mostě. Dalším důležitým bodem vycházky budou Krannerovy schody, které sloužily jako ochrana před povodněmi, které ostrov postihovaly docela často.

Až do roku 1785 totiž nebylo možné dostat se z Kampy přímo na Karlův most. Pokud tak chtěli obyvatelé ostrova učinit, museli nejprve přejít přes Čertovku a na most vstoupit z Mostecké ulice. Závěrem vycházky se účastníci zastaví na Klárově.

Čtěte také: Oprava Šlechtovy restaurace se může zdržet i o rok

Tedy na místě, odkud je možné suchou nohou překročit Vltavu. Dnes k tomuto účelu slouží Mánesův most postavený v roce 1914. Po dokončení nového mostu byla tamní lávka shledána zbytečnou a ještě v témže roce demontována. Zbyly po ní nejen fotografie, ale také ulice U železné lávky a malý výběrčí domek, u něhož se platilo za přechod mostu.

Ostrov Kampavycházka se uskuteční už tuto sobotu 1. dubna v 11 hodin,
cena vycházky je od 100 Kč
rezervace nutná na telefonním čísle 720 975 495 nebo na http://www.prahaneznama.cz/akce-a-udalosti/komentovane-vychazky-s-prahou-neznamou/
délka vycházky 1,5 až 2 hodiny
vycházka je vhodná pro vozíčkáře i pro kočárky
provádí Dan Verner
sraz účastníků je u mostu Legií (výtah na Střelecký ostrov)
příchozí se dozvědí, jak přišla mlýnská strouha na Kampě k názvu Čertova, uvidí nejužší pražskou uličku se semaforem, průvodce také poodhalí, co pojí Kampu se Žižkovem

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013. V rámci jím organizovaných komentovaných procházek se tak zájemci vydávají za zajímavostmi metropole
neznámá zákoutí hlavního města představuje na webu www.prahaneznama.cz 
facebookový profil Prahy Neznámé sleduje přes 87 tisíc fanoušků

Nevšední průvodce Prahou
Praha Neznámá vyšla také v knižní podobě
zájemci nejen o pražská zákoutí se v ní na 232 stránkách seznámí s devíti netradičními místy české metropole
vydala Grada

Kampa. Infografika. Zdroj: Redakce