Kdo chce před Vánoci pomoc s úklidem od profesionálů, neměl by váhat s objednávkou. Už nyní mají uklízečky své diáře plné nejméně na týden dopředu, a u lukrativních termínů ještě déle.

„Vzala jsem i dva úklidy ještě na Štědrý den dopoledne. Ty mám rezervované od půlky listopadu,“ prozradila Hana z Prahy 10, která se prací v domácnostech živí.

Banální šťouchnutí v metru vyústilo na Floře v pobodání.
Srážka v metru skončila pokusem o vraždu. Pobodaný muž na Floře málem vykrvácel

Potvrdila, že pokud se jí ozve nový klient, nemůže mu vyhovět dříve než za týden. „Navíc všichni by nejraději, abych u nich uklidila a umyla okna 22. prosince. Tak se snažím vysvětlovat, že třeba ta okna mohou být umytá měsíc předem. Naklonovat se neumím,“ podotkla s žertem.

Roste zájem u střední třídy

Značnou část jejího diáře zabírají kromě jednorázových objednávek stálí klienti, kterým se o pořádek stará v průběhu celého roku. Pomoc s úklidem je stále běžnější součástí života nejen v bohatších rodinách. „Když jsem před lety začínala, omývala jsem kávovary v ceně nejméně jednoho průměrného platu. Teď čistím rychlovarné konvice za pár stovek,“ vystihla Hana, jak se mění přístup lidí.

To ostatně potvrzují i data služby Hlídačky.cz, která nabízí mimo jiné zprostředkování pomoci do domácnosti. „Lidé už se naučili pomoc s úklidem vnímat jako něco pravidelného. Většina uživatelů hledá pomocnice na celý rok,“ prozradil spoluzakladatel firmy Petr Šigut.

Následně doplnil, že i přesto zájem v listopadu stoupl. „Určitě vidíme zvýšenou poptávku po předvánočním umývání oken nebo úklidu u prarodičů,“ dodal Šigut.

Hana Kordová Marvanová.
Pražská koalice audit zatím do světa nepustí. Je to chyba, říká Marvanová

Služba funguje v rámci celé republiky, takže firma má i srovnání mezi jednotlivými kraji. Z něj vychází, že Pražané využívají pomocnice nejčastěji. S tím souvisí i průměrná hodinová cena za běžný úklid. Zatímco republikový průměr je 126 korun, v Praze je to 162.

Ceny si v jejich systému určují samy pomocnice, nejsou diktované agenturně. Někdy jde o profesionálky, jindy třeba o ženy na mateřské nebo v důchodu, které hledají přivýdělek.

Profesionální stroje usnadní práci

Pokud jde o pražské firmy, u těch vyjde důkladnější úklid včetně mytí oken u běžné 3+1 zhruba na 1500 až 2500 korun. Záleží, co vše si zákazník objedná. Extra se účtují třeba právě okna, mytí trouby, lednice, světel, čištění koberců či úklid terasy.

Kdo o pomoc cizím člověkem nestojí, ale rád by si práci zjednodušil, může využít profesionální přístroje. V Praze je celá řada firem, které nabízejí jejich krátkodobé zapůjčení. Například vysavač na mokré čištění koberců a sedaček lze mít zhruba za tři stovky na den, parní čistič nejrůznějších ploch za 700 na den a vysokotlaký čistič za 600 na den. Půjčovny navíc obvykle požadují několikatisícovou vratnou kauci.

Přestože i v těchto půjčovnách je dle objednávek znát, že se blíží svátky, není zatím problém rezervovat si stroj s čekací dobou nejvýše dva tři dny. To však neplatí u víkendů, kde je většinou až do Vánoc obsazeno.

Na Chodově se srazily dva autobusy.
K nehodě autobusů vyjela i obří sanitka. Jak funguje traumaplán?