„Na přání rodiny se termín úklidu pietního místa Nad Bertramkou posouvá, přesný termín zatím není znám. Vše řeší hlavní město Praha přímo s rodinou,“ napsala v pondělí Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací.

K vile v ulici Nad Bertramkou, kde Gottova rodina žila, přicházeli jeho fanoušci denně od oznámení smutné zprávy. Místo se postupně zaplnilo předměty, které zcela pokryly ulici i před sousední vilou. Přicházeli lidé všeho věku. Na znamení úcty zapálili svíci či zanechali vzkaz. Na místě většinou chvíli mlčky postáli, někteří plakali nebo měli slzy v očích.

Při pátečním rozloučení s Karlem Gottem bylo zřízeno kvůli obrovskému zájmu o žofínský palác ještě jedno pietní místo na Smíchově.
Kvůli zájmu o Gotta vzniklo druhé pietní místo. Převezou sem květiny z Žofína

Aneta Stolzová, tisková mluvčí zesnulého Gotta, večer na oficiálním webu pondělní jednání s magistrátem upřesnila. „Pietní místo vzniklé v ulici Nad Bertramkou se nachází na veřejné komunikaci, je tedy potřeba co nejdříve přistoupit k pietnímu odvezení květin a uchování vzkazů, upomínkových předmětů a svíček,“ uvedla Stolzova, která shodou okolností krátce před Gottovou smrtí porodila.

Jak využít svíčky?

Mluvčí dodala, že vzkazy a dárky - stejně jako svíce a část květin - si pozůstalí ponechají jako památku. „Rodina zvažuje několik možností, jak je ještě využít, aby nesly vzpomínku na odchod Karla Gotta,“ sdělila Stolzová.

Pak nastala tajná noční akce. Podle Novinek desítky strážníků a policistů - včetně psovodů - uzavřely široké okolí. Před půlnocí pak najela ke Gottově vile vozidla Pražských služeb. Během toho vypukl v ulici Nad Bertramkou požár, ale s úklidem nesouvisel. „Hořel odpad na oplocené stavbě, od kterého vzplál vysoký jehličnatý strom. Strážníci, kteří původně hlídali příjezdovou cestu k vile se na pozemek dostali a z blízkosti požáru odnesli dvě propanbutanové láhve a kanystr s benzínem,“ uvedly Novinky.cz. 

V úterý se ale místo znovu začalo plnit dary. Před domem po poledni hořelo zhruba 40 svíček, na místě byly květiny a vzkazy. Na místo přicházelo po 12.00 poměrně dost fanoušků. Někteří u domu zapálili svíčku a nechali květinu. "Nedostala jsem se sem dřív a chtěla jsem se rozloučit," řekla ČTK se slzami v očích žena středního věku. Jiní se přišli na místo jen podívat nebo si udělat fotku. Většina lidí příliš sdílná nebyla.

Lidé uctívali památku zpěváka Karla Gotta ještě 8. října 2019 před jeho vilou na Bertramce.
Gottovy vily. V „bungalovu“ ve Strašnicích strávil mistr jen tři roky

Kvůli velkému zájmu o uctění umělcovy památky zřídilo hlavní město společně s městskou částí Praha 5 další pietní místo také v Kinského zahradě. Lidé tam přicházejí od pátku. Na místě se zároveň shromáždily květiny, které Gottovi příznivci přinesli v pátek na Žofín. Pietní místa ovšem vznikla také v řadě dalších měst Česka, například v Brně, Karlových Varech nebo Sokolově.

Gott podlehl těžké nemoci 1. října před půlnocí. Léčil se s akutní leukemií. Veřejnost se s ním mohla naposledy rozloučit v pátek 11. října na Žofíně, kam dorazilo zhruba 49 000 lidí. V sobotu se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s legendou populární hudby rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Sobota byla zároveň dnem státního smutku.

Ve svatovítské katedrále se konala zádušní mše za Karla Gotta, kam mohli jen pozvaní hosté. Fanoušci čekali na třetím nádvoří Pražského hradu.
Miluju tě! A nejsem sama. Jak „Bohdalka“ dojala lidi při rekviem za Gotta