Ke čtení neměl student žurnalistiky vždy tak blízko, přivedla ho k němu až touha vytvořit projekt, který by byl něčím prospěšný, a tak se zrodil Book's calling. „Dřív jsem příliš nečetl, mám ale zálibu v papíru, knihy jsem tedy sbíral," popisuje svou cestu k projektu. Po prvním pokusu prosadit se na internetu fotkami, na nichž stál jako solný sloup, přišel nápad dostat knihu na sociální sítě.

„Chtěl jsem, aby projekt něco přinesl nejen mně, ale i ostatním. Tím, že se vyfotím, jak čtu, můžu lidi motivovat k četbě, prostřednictvím pěkné fotky se jim to dostane pod kůži," komentuje svou motivaci.

Volání knih

V rámci projektu Book's calling se Jakub fotí v tureckém sedu, jak čte knihu. Od srpna 2014, kdy všechno začalo, už „seděl" na 150 místech. „Snažím se fotografií co nejvíce zaujmout, fotím se tam, kde je například hodně lidí, s různými výhledy, na terasách, v opuštěných budovách," vysvětluje.

Cílem je, aby čtenář byl v co největším kontrastu se svým okolím. „Nejčastěji se fotím na různých místech po Praze, v centru i mimo něj. Mám fotografie z Karlova mostu, před Filozofickou fakultou, na piazzetě Národního divadla i z různých dopravních prostředků a obchodních domů," uvádí. Zřejmě nejbizarnějším místem byl bazén. „Fotil jsem se oblečený pod vodou, ale v ruce jsem měl jen brožuru, která se mohla zničit," směje se.

Pomáhá lidem najít cestu ke knize

Ke každému příspěvku přidává i citát vztahující se nějakým způsobem ke čtení či ke konkrétní knize, všude ale cíleně používá angličtinu. „Snažím se, abych nezůstal na lokální úrovni, proto používám angličtinu. Myslím, že se mi to daří, ozývají se mi lidé například z Alžírska nebo z Íránu," uvádí.

Zpětnou vazbu má silnou. „Momentálně mám přes 5 000 fanoušků na Instagramu a asi 1 800 na Facebooku. Na projektu se mi líbí, že pomáhá lidem nalézt cestu ke knize, ale i mně pomohl a hodně mě k četbě motivoval," dodává.

Daruj knihu 

Svou činnost Jakub Pavlovský ale neomezuje pouze na sociální sítě. V letošním roce uspořádal v Praze už druhý ročník akce Daruj knihu seniorovi, v níž sbírá knihy, které poté rozdává v domovech důchodců.

„Ambicí této akce je darovat něco, co daný člověk přečetl a má k tomu vztah, váže se k tomu jeho vzpomínka. Často také lidé do daných knih píšou vzkazy, které se pak k seniorovi dostanou," vysvětluje. V tomto ročníku se vybralo na 250 knih, které budou směřovat do 8 domovů. „S každým seniorem se osobně setkám a nechám ho vybrat, jakou knihu si přeje," popisuje.

Bojovník za práva papírových knih

Jakub považuje čtení za nezbytnou součást života. „Je to činnost, která člověka udržuje v bystrém stavu, odbourává stres a samozřejmě předává mnoho informací. Sám jsem překvapený, co se dozvím. Spoustu z toho, co člověk přečte, také může v budoucnu využít," říká. A jaká forma knihy mu je nejbližší? „Rozhodně papírová, kdyby to bylo možné, stal bych se bojovníkem za práva papírových knih," směje se.

Vizitka:narodil se na Slovensku, ale od roku 2001 žije v Praze
je mu 22 let, studuje prvním rokem žurnalistiku na Univerzitě Karlově
od roku 2014 provozuje na sociálních sítích projekt Book´s calling, prostřednictvím zajímavých fotek láká ke čtení P organizuje dobročinnou akci s názvem Daruj knihu seniorovi

Čtěte také: Jaroslava Nováková: Cestu z chalupy nám zkřížily ruské tanky