Podezření ze zfalšování výsledků říjnových komunálních voleb v jednom z okrsků na Chodově před měsícem přimělo představitele Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) podat trestní oznámení. Se žádostí o okamžité zajištění důkazů ho obdrželo příslušné Státní zastupitelství pro Prahu 4. Hrozila zde totiž skartace volebních lístků, tedy zničení důkazního materiálu.

Zajistili důkazy?

Statní zastupitelství však postoupilo záležitost kriminální policii. „Podání ze dne 18. listopadu jsme obdrželi 22. listopadu,“ uvedla náměstkyně Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Jitka Rybenská. Téhož dne, tedy 22. listopadu, byl údajně případ předán policii k šetření. Zda kriminalisté stihli zkontrolovat volební lístky před jejich zákonnou skartací, se ale dosud neví. Vyšetřovatel se nevyjádřil.

Podezřelé výsledky

Pokud by podezření čtyř zastupitelů Prahy 11 za HPP11 kriminalisté potvrdili, znamenalo by to skandál. Hrubé obrysy případu nastínil už krátce po sečtení volebních výsledků Český statistický úřad. V „domovském“ okrsku HPP11 na starém Chodově bylo zaznamenáno neuvěřitelných 64 procent neplatných hlasů. Ve zbývajících jednašedesáti okrscích Jižního města se přitom počet neplatných hlasů pro strany zvolené do zastupitelstva pohyboval kolem 10 procent. Pro HPP11 tu bylo odevzdáno 70 procent neplatných hlasů.

„Máme podezření z hrubého zásahu do průběhu voleb, případně podezření z padělání údajů v dokladech souvisejících s volbami a s volebními lístky,“ uvádí v trestním oznámení čtyři zastupitelé Prahy 11 za HPP11.