Rozdávání kapesních popelníků, nikoli náhodou načasované právě na dobu, kdy začíná platit protikuřácký zákon, je součástí edukativní kampaně Čistá Praha. Podobně jako i některé další městské části nakoupila Praha 4 tyto popelníčky od Nadačního fondu Čisté město.

Kouření před hospodou.
Zákaz kouření: Praha 1 už zaplatila opatření, jinde čekají na zkušenosti

Množství čtyř nedopalků je dostačující množství pro využití ve městě 

Radní Růžička připomněl, že proti většině ostatních typů mobilních popelníků jsou tyhle výrobky se šroubovacím uzávěrem a těsnicím kroužkem absolutně bezpečné: bez nebezpečí vznícení, bez úniku obsahu o bez zápachu.

„Množství čtyř nedopalků je určitě dostačující množství pro využití ve městě, kde má kuřák k dispozici odpadkové koše, kam jednoduše obsah z popelníku vysype,“ poznamenal Růžička. To, že každý nedopalek, který neskončí na chodníku, ve vozovce nebo v zeleni, znamená plus pro životní prostředí, ocenil i výkonný ředitel Nadačního fondu Čisté město Michal Jirásek, který oceňuje přístup radnic snažících se aktivně chránit své obyvatele i životní prostředí. Lze však zaslechnout i názory přesně opačné – a nikoli ojediněle. Kritici hovoří o zbytečnosti, která stejně nic nezmění, o marnotratném utrácení peněz a o zatěžování životního prostředí planety výrobou nesmyslných předmětů. Deník dokonce zaslechl slova o „bláznění po vzoru západní Evropy“.

Kouření. Ilustrační foto.
Strážníci se kuřáky nechystají pokutovat. Pro začátek chtějí vysvětlovat