„I když budou práce prováděny s maximální opatrností, žádáme zejména majitele psů, aby své psy v dubnu, kdy bude deratizace prováděna, striktně drželi na vodítku," řekl Adam Halmoši, mluvčí Prahy 6.

K použití deratizačního zásahu budou použity granulované a voskové nástrahy s účinnou látkou bromadiolon a brofifacoum. Protilátkou při případné otravě na výše uvedené účinné látky je vitamín K1 (Kanavit). Rozmístění nástrah na volných prostranstvích bude zabezpečeno tak, aby byly chráněny před rušivými klimatickými vlivy a zároveň nedocházelo ke zbytečným kontaminacím prostředí.

Výstražný leták

Budou kladeny přímo do nor a do přirozených úkrytů hlodavců tak, aby nebyly viditelné a byly dostupné pouze hlodavcům. Každé místo položené nástrahy bude označeno výstražným letákem, upozorňujícím na probíhající deratizaci s uvedením druhu použité nástrahy, datem provedení práce a razítkem odborné deratizační firmy.

Potkani jsou přenašeči infekcí a navíc vybaveni vysokou inteligencí. Přežijí pád z výšky až šestnácti metrů, vyskočí více než dva metry vysoko. Za rok mohou přivést na svět i dva tisíce mláďat. Odhaduje se, že v pražském podzemí žije více než pět milionů těchto nevítaných městských hlodavců.