Čtyřiačtyřicet členů pražské organizace hnutí ANO, z toho čtrnáct zastupitelů hlavního města, zasedá v dozorčích radách městem vlastněných firem. Například Pražské energetiky (PRE), dopravního podniku, Pražské teplárenské Holding, Pražské plynárenské Holding a řadě dalších.

Vedle nich je to třiadvacet členů ČSSD, respektive dva sociálnědemokratičtí zastupitelé. Své židle tu má také osmnáct členů Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), z toho tři trojkoaliční zastupitelé.

Opoziční TOP 09 má v dozorčích radách devět lidí. Zastupitelé jsou tři z nich. Za ODS na chod městských firem dohlíží dva její členové, za KSČM jeden zastupitel. Jedna nezařazená zastupitelka, která často hlasuje pro koaliční návrhy, pak sedí v dozorčí radě PRE. „Například místo v dozorčí radě PRE je placeno desítkami tisíc korun měsíčně," objasnil pirátský zastupitel Adam Zábranský.

Je zřejmé, že donedávna nejen Radmila Kleslová (ANO), ale i celý zástup dalších pražských politiků si členstvím ve straně může přilepšit. A to včetně jejich příbuzných. Jde například o případ syna odvolané radní za ČSSD Hany Novákové a jeho členství v dozorčí radě Pražské teplárenské Holding.

Placené členství v dozorčích radách

Podle nedávno provedené analýzy je u osmadevadesáti ze sto šestnácti členů dozorčích rad osmadvaceti obchodních společností, na jejichž obsazení má vliv rada, možné dohledat vazbu na konkrétní politickou stranu. Členství v dozorčích radách je v některých firmách placené.

„V městských firmách jsem neseděla sama. Jsou tam i zástupci ostatních stran, zvolených do zastupitelstva, kteří berou úplně stejné peníze," uvedla někdejší první dáma pražské politiky Kleslová.

Na podzim loňského roku byla pod mediálním tlakem nucena rezignovat mimo jiné na post v představenstvu Pražské teplárenské a také v dozorčí radě PRE. Sama tehdy připustila, že od obou městských firem inkasovala sedmadevadesát tisíc korun měsíčně. Pokusila se tak dementovat původní informaci zastupitelů za piráty. Ti prohlásili, že od jmenovaných firem pobírala měsíčně celkem tři sta šedesát tisíc korun.

Většina oslovených zastupitelů připomíná, že obsazování dozorčích rad městských firem podle stranického klíče je naprosto běžnou praxí. Obvykle se mění krátce po volbách. Konkrétně podle rozložení sil v zastupitelstvu, respektive na základě složení magistrátní koalice.

Připomeňme ale, že většina ze stran, které jsou dnes účastny v zastupitelstvu hlavního města před volbami slibovala „skoncovat s politickými trafikami." Deklarovalo to především hnutí ANO. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ale nedávno na schůzi zastupitelstva upřesnila, že účast politiků v dozorčích radách je vlastně v pořádku. „Musí hlídat majetek, za který byli zvoleni. Svoji odpovědnost nemohou přeložit na nikoho jiného," vysvětlila.

V představenstvech nemají co dělat

„Já nesedím v žádné dozorčí radě ani představenstvu, protože si nedovedu představit, že bych stíhala cokoliv jiného, než funkci primátorky," připomněla dále a zdůraznila: „V představenstvech politici nemají co dělat."

Když v loňském roce přivítala odchod Kleslové z orgánů městských firem, ujistila, že napomůže zlepšit postup nominace zástupců do městských společností. Konkrétně do dozorčích rad.

„Abychom si pro příště mohli odpustit různé dohady o tom, kdo je trafikant a kdo sedí oprávněně v městských společnostech," vzkázala. „Je chyba, že v pražských firmách sedí politici. Je třeba to systémově vyřešit. Já jsem toto na ministerstvu vyřešil," podpořil primátorku její stranický šéf Andrej Babiš.

Pirátští zastupitelé, kteří svůj návrh na změnu systému obsazování postů v městských společnostech předložili už vloni v listopadu prý ale stále pociťují nevůli ostatních politiků. Přestože onen návrh vychází z předlohy Andreje Babiše pro obsazování orgánů státem vlastněných firem.

Požadavek na zřízení nominační komise

Co konkrétně prosazují? V první řadě zřízení nominační komise, která bude shromažďovat životopisy uchazečů o práci v městských společnostech a posuzovat jejich odbornost. Dále pak oddělení politických a odborných pozic.

„Chceme také, aby bylo jasně deklarované, zda jsou lidé v dozorčích radách nominováni jako političtí zástupci vedení města, opozice, nebo jako odborníci. Podle návrhu Pirátů má být politických nominantů maximálně padesát procent. Měla by se také výrazně zvýšit průhlednost celého procesu a dokumentace toho, co členové představenstev a dozorčích rad dělají. Má být jasné, kdo jednotlivé nominanty navrhl a členové dozorčích rad mají vykazovat činnost stejně jako neuvolnění zastupitelé," stojí v návrhu pirátů.

Ten už měl projít magistrátním výborem pro legislativu poté, co byl k údivu zainteresovaných prohlasován v zastupitelstvu. Pro byla i primátorka Krnáčová. „Systém trafik v Praze funguje už patnáct let a je třeba s tím něco udělat," je přesvědčen šéf klubu pirátských zastupitelů Jakub Michálek.

V nepřehledné politické situaci na magistrátu ale zatím není jasné, jak se k návrhu postaví většina zastupitelů. Někteří z nich naznačují, že současný stav mnohým vyhovuje. Mimo jiné i kvůli místům v „trafikách."

Jaké firmy vlastní Praha?Hlavní město má majetkové podíly ve více než třech desítkách společností. Stoprocentně vlastní například Dopravní podnik hlavního města Prahy, Pražskou plynárenskou Holding, Pražskou vodohospodářskou společnost, Technickou správu komunikací, společnosti Obecní dům, Kolektory Praha, Rozvojové projekty Praha a Trade Centre Praha, která spravuje některé pražské nemovitosti včetně pražských náplavek.

Většinové podíly má hlavní město také v Pražských službách, Úpravně vody Želivka nebo Pražské energetice Holding, menšinové pak ve společnosti Kongresové centrum a PVA.

Čtěte také: Radnice vyplácela poradcům statisíce, není jasné za co