Na naši největší zoologickou zahradu v pražské Troji je v současné době smutný pohled. Koronavirová opatření vyprázdnila chodníky a cestičky, uzavřela stánky s občerstvením i suvenýry, zastavila se lanovka. Díky podzimnímu počasí je atmosféra, tohoto za normálních okolností rušného místa, ještě pochmurnější.

Tisíce lidí navštívili 6. července pražskou zoo. slon
Těžká rána pro pražskou zoo. Další uzavření znamená ztráty desítek milionů korun

V době, kdy je areál víceméně prázdný a rozptýlení v podobě návštěvníků je v nedohlednu, připravili ošetřovatelé pro obyvatele zoo tradiční podzimní dýňové hody. Pro některá zvířata jsou tyto oranžové plody jen zpestřením dne a hračkou, jiná si na dýních navíc i pochutnají. Lákavá také jejich výrazná barva.

Někomu chutnají, někdo si s nimi jen hraje

Jednotlivé druhy zvířat přistupují k dýním po svém. Zatímco hroši obojživelní si s nimi dokáží poradit i ve vodě a menší plody chytají rovnou do tlamy, psi pralesní ačkoliv dýně dobře znají, nejprve je řádně prozkoumají. Až pak se snaží prokousat k dužině. Vydra dává jednoznačně přednost myším.

Zdroj: Youtube

Zato sloni indičtí dýněmi nikdy nepohrdnou. Dospělé samice už dobře ví, že mají plody rozšlápnout a pak už si je mohou náležitě vychutnat. Malá slůňata se teprve s novou složkou potravy seznamují. Dýně ochutnávají zatím po kouscích a chovatelé jim je pro větší zábavu schovávají na různá místa ve výběhu.

Ilustrační foto.
Oslavy bez dělobuchů a rachejtlí. Praha se chystá rozšířit zákaz pyrotechniky

Dýně jsou bohaté na minerální látky a také neobsahují velké množství cukru, pravidelně tedy v Zoo Praha slouží jako potravní enrichment. Jako zpestření krmné dávky je zvířata dostávají během podzimu několikrát. Nejčastěji se zkrmují druhy hokaido a marble.