Novotný v pátek uvedl, že se straně nepodařilo získat sedm dalších podpisů, které vedle dvanácti vlastních a tří od nezávislých zastupitelů ke svolání schůze potřebovali. „Trojkoalice, ODS ani piráti se k tomu nepřipodepsali. Myslím, že se k tomu ODS a Trojkoalice nepřipodepsaly proto, že se snaží s ANO a ČSSD dohodnout novou koalici a nechtějí si s nimi kazit vztahy," řekl Novotný.

TOP 09 začala shánět podpisy před týdnem. Ustanovení o jednotě Číny podle jejích zástupců nepatří do smlouvy mezi městy a Prahu staví do nedůstojného a nerovnoprávného postavení. „Kdyby se to podalo dneska, tak by se to stihlo ještě před návštěvou čínského prezidenta, po ní už to smysl nemá, protože pak už bude smlouva účinná a platná," řekl Novotný.

Klub pirátů po výzvě TOP 09 uvedl, že je třeba vyjednat podporu některých zastupitelů, kteří původně smlouvu podpořili. Tedy aby nebylo pouze svoláno mimořádné zasedání, ale byla jistota, že bude i dost hlasů proti smlouvě. Trojkoalice zastávala názor, že jednání by bylo ztrátou času, protože ANO, ČSSD, ODS a KSČM mají dost hlasů na to, aby smlouvu odhlasovali znovu.

Praha bude muset uznávat jednotnou Čínu

Poslanec a pražský zastupitel TOP 09 Jiří Koubek si stěžuje na to, že smlouva zřejmě nikomu nevadí. „Paradoxně v den vyvěšování tibetské vlajky nám Trojkoalice oznámila, že své podpisy nepřipojí. Piráti se alibisticky připojí jen když ODS řekne, že změnila názor," napsal v textové zprávě.

Praha a Peking mají podle smlouvy schválené na konci února spolupracovat v obchodě, cestovním ruchu, kultuře, vzdělávání, zdravotnictví, dopravě a službách občanům. Pětiletá dohoda Prahu též zavazuje k tomu, že bude uznávat jednotnou Čínu. „Hlavní město Praha v souladu s vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území," píše se v dohodě.

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletí do Česka v pondělí 28. března, odletí o dva dny později. Navštíví Pražský hrad i zámek v Lánech. Podle České televize se sejde také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Čtěte také: Politici: Smlouva s Pekingem s Vlajkou pro Tibet nesouvisí