„TOP 09 upřednostňuje, aby v první řadě byla vytvořena funkční koalice či jiná forma vládnutí hlavnímu městu Praze. A teprve poté na základě odpovědného rozdělení gescí se můžeme bavit o tom, kdo z TOP 09 by vykonával post primátora," řekl Vávra.

Minulý týden se po měsících sporů rozpadla radniční koalice ODS a TOP 09 a z postu byl odvolán primátor za ODS Bohuslav Svoboda. TOP 09, která v roce 2010 volby v Praze vyhrála a má nejvíce zastupitelů, nyní vyjednává o další podobě městské rady.

V pondělí předali TOP 09 své požadavky sociální demokraté, strany se opět sejdou ve čtvrtek. ODS do pátku odpoví na návrh TOP 09, že by v radě mohla mít čtyři místa. Občanští demokraté však trvají na tom, aby primátorem zůstal Svoboda, dohoda je tedy vysoce nepravděpodobná.

Celorepublikové předsednictvo TOP 09 dnes opět své pražské spolustraníky v jejich krocích podpořilo. Langšádlová jeho jménem zdůraznila, že TOP 09 odmítá hysterické útoky vedení ODS a také přenášení komunálního problému do celostátní politiky.

Svoboda: TOP 09 chce v Praze ODS rozštěpit

Svoboda a také premiér Petr Nečas (ODS) na vývoj v Praze reagovali ostrými slovy. Exprimátor hovořil o tom, že TOP 09 chce v Praze ODS rozštěpit, a snaží se proto korupmovat jeho spolustraníky. „Nebudu se chovat jako náš bývalý koaliční partner, který se snaží omluvit rozbití pravicové koalice tím, že bude kydat hnůj na naši společnou práci," řekl dnes Svoboda. „Pokud na to TOP 09 zapomněla, rád bych jí připomněl, že i ona byla ještě nedávno součástí koalice a i přes její rozbití ze strany TOP 09 jsem předvědčen, že pro Prahu udělala mnoho dobrého," uvedl. TOP 09 si prý svým jednáním připravuje půdu pro vládnutí s ČSSD.

Předsednictvo TOP 09 dnes zdůraznilo, že to nebyla TOP 09, kdo obešel vítěze voleb v Praze v roce 2010 a za jeho zády uzavřel koalici s ČSSD. Strana připomněla, že stejným způsobem se ODS zachovala v devíti významných pražských městských částech a v žádném z těchto případů ze strany TOP 09 nenastalo „zatěžování vládních koaličních vztahů".

Důvodem rozpadu koalice byly podle předsednictva TOP 09 neschopnost či neochota zástupců ODS řešit „palčivé problémy" Prahy a otevřeně přiznat zjevné chyby, které musí být napraveny. Jejich pojmenování a minimalizace škod bude úkolem primátora TOP 09 a doplněné rady, dodalo dnes předsednictvo TOP 09.