Zatím jediný kandidát na předsedu je europoslanec Jiří Pospíšil. Delegátům dnes řekl, že bude-li zvolen, hodlá pracovat na tom, aby strana v podzimních komunálních volbách postavila kandidátky v co nejvíce městech a obcích. Mohla by přitom využít i nestraníky.

Své šance v nedělní volbě nechtěl odhadovat. V případě volby místopředsedů strany bude respektovat rozhodnutí sněmu. Byl by nicméně rád, kdyby jako první místopředsedkyně pokračovala Markéta Pekarová Adamová a jedním z řadových místopředsedů se stal Marek Ženíšek. O pět místopředsednických postů se bude ucházet deset kandidátů, vedle Pekarové Adamové a Ženíška také například senátor Tomáš Czernin a předseda karlovarské organizace Lukáš Otys, jenž se chce stát statutárním místopředsedou.

Kalousek v bilančním projevu kritizoval řídkou síť místních organizací TOP 09 v regionech a vyzval spolustraníky, aby ji dobudovali. Zdůraznil, že jde o zachování politického vlivu sil, které věří v budoucí společnou Evropu se silnou transatlantickou vazbou.

V Praze začal 25. listopadu dvoudenní celostátní sněm TOP 09. Na snímku zleva dosavadní předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, europoslanec Jiří Pospíšil a čestný předseda strany Karel Schwarzenberg.
V Praze rokuje sněm TOP 09. Zvolí nástupce za Kalouska

"Nejde o nic méně, než že se nechceme s Andrejem (Babišem) a (prezidentem) Milošem (Zemanem) zasnít, abychom se pak probudili na Rudém náměstí," varoval Kalousek. Neexistují-li ve větších městech dodnes místní organizace schopné sestavit přitažlivé kandidátky do komunálních voleb, je to podle něj známkou "neschopnosti na hranici sabotáže".

Volební výsledek 5,3 procenta označil dosluhující předseda za krutou porážku. Odmítl tvrzení, že lidé by TOP 09 volili, kdyby v ní nebyl on. Posteskl si rovněž, že se nepovedla jím navrhovaná společná kandidátka všech středopravých stran.

Na otevření strany novým členům a mladým lidem naléhal i čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. Volební neúspěch vidí sebekriticky. "Z větší části je to naše vlastní vina, že jsme příliš málo během těch posledních let pracovali," prohlásil.

Jako hosté vystoupili dnes na sněmu zástupci ODS, KDU-ČSL a STAN, s nimiž nedávno TOP 09 utvořila ve Sněmovně takzvaný Demokratický blok. Jejich předsedové ujišťovali o budoucí spolupráci, vytkli ovšem TOP 09 uštěpačnost nebo agresivní tón v minulosti.

Pavel Bělobrádek.
Bělobrádek: TOP 09 byla vůči KDU-ČSL někdy příliš agresivní

"V minulých letech i v Poslanecké sněmovně zaznívalo mnoho věcí ze strany TOP 09 vůči KDU-ČSL, které byly zbytečné, které byly příliš agresivní a které jsme neměli zapotřebí ani vy, ani my," řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Předseda ODS Petr Fiala označil spolupráci s TOP 09 za užitečnou a účinnou a poděkoval za ni.

"Myslím, že její hodnota a její výsledky převážily a překryly jisté jemné údery, které v předvolebním čase dostali tu a tam od pana předsedy Kalouska," soudí šéf druhé nejsilnější strany ve Sněmovně.

Za úspěšnou označil dřívější spolupráci i první místopředseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. S TOP 09 šli Starostové dvakrát do sněmovních voleb, loni spolupráci ukončili. "Já jsem chtěl vás v TOP 09 poprosit o to, abyste i vy byli schopni zapomenout na to, co jsme si udělali, co jsme si provedli," řekl.

Zatímco v roce 2013 skončila TOP 09 ve sněmovních volbách čtvrtá s výsledkem 11,99 procenta hlasů a 26 mandáty, letos skončila osmá s 5,31 procenta hlasů a ve Sněmovně má jen sedm křesel. Za tři čtvrtletí letošního roku strana hospodařila se ztrátou 16,2 milionu korun.

Pro celý rok očekává účetní ztrátu 11 milionů. Ztrátu 18 milionů vykázala i za loňský rok. Pospíšil chce v případě zvolení usilovat také o nové členy, kterých má TOP 09 nyní 2603, což je téměř o dva tisíce méně než v letech 2011 a 2012, kdy byly stranické řady tehdy poměrně nového subjektu nejpočetnější. K podporovatelům "topky" se hlásí zhruba 19 tisíc lidí.

Petr Fiala z ODS neuspěl.
Fiala neuspěl. „Je to demonstrace síly. Nepolíbili jsme prsten," řekl Stanjura