„Byli jsme svědky toho, kdy organizované čínské bojůvky atakovaly tuzemce, kteří pokojně vyjadřovali své názory. Je to nedůstojná ukázka pošlapávání našich práv," řekl předseda klubu Václav Novotný (TOP 09).

Komentoval tak rozepře mezi příznivci a odpůrci čínského režimu, které návštěvu prezidenta komunistické země provázely. „Dokud se tu čínští kolegové nenaučí chovat jako na návštěvě," měla by prý Praha pozastavit nedávno schválené sesterství s Pekingem.

Návrh TOP 09 ale neprošel ani na program jednání. Proti byla ČSSD, KSČM a část ANO.

Reklamní činnost firmy Eltodo

Na dotaz pirátů primátorka Adriana Krnáčová (ANO) řekla, že magistrát nedostal žádné peníze za vyvěšení vlajek na sloupy veřejného osvětlení. „Osvětlení spravuje Eltodo, byla to jejich reklamní činnost," uvedla.

Vedení hlavního města v rámci čínské návštěvy přijalo ve středu na Staroměstské radnici delegaci z Pekingu. Zástupci obou hlavních měst si předali dary a podepsali memoranda o spolupráci na rozvoji turismu a zoologických zahrad. Praha v tomto ohledu několik měsíců mluví o tom, že chce z Číny pro pražskou zoo získat přísně chráněnou pandu velkou.

Třídenní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga skončila ve středu. Prezidenti obou zemí podepsali smlouvu o strategické spolupráci, ministři pak memoranda o porozumění v průmyslu, dopravě, zdravotnictví nebo školství. Podle prezidenta Miloše Zemana čínské firmy v ČR letos investují 95 miliard korun.

Čtěte také: Panda, turismus, kultura: Praha a Peking uzavřely další dohody o spolupráci